Για όλους εμάς που μπουχτίσαμε από καιρό την σχολική εκδοχή της Ιστορίας και είμαστε αποφασισμένοι να εισβάλουμε στα άδυτά της με κάθε τρόπο, ο Γιώργος Ηλιόπουλος οργανώνει ένα ταξίδι στο σκοτεινό κόσμο της συνωμοσίας.

Από τον Δημήτρη Στεφανάκη

Αν θέλει κανείς να μάθει ποιοι και πώς σκηνοθέτησαν την ανθρώπινη μοίρα τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια, δεν έχει παρά να εμπιστευτεί την ακριβοδίκαιη γνώση αυτού του εξαίρετου ιστοριοδίφη. Οι «Συνωμότες» του είναι ένα βιβλίο που ξεδιπλώνει με απίστευτη ενάργεια σκοτεινές πτυχές σε όλα τα μείζονα επεισόδια που σημάδεψαν τη σύγχρονη εποχή. Από την υπόθεση Ντρέιφους και την συνωμοσία του Ιωβηλαίου μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Ρώσικη επανάσταση, η γραφίδα του Ηλιόπουλου αναπαριστά τα ιστορικά γεγονότα ως σπαρταριστό μυθιστόρημα τηρώντας τους κανόνες του παιγνιδιού. Τεκμηριωμένες εικόνες από ένα κόσμο που φαντάζει ανύπαρκτος. Οι σκοτεινοί πρωταγωνιστές του, μεγιστάνες, κατάσκοποι, πολιτικοί, έμποροι όπλων, τρομοκράτες και ιδεολόγοι επιβαίνοντες πάνω στο καρουζέλ της Ιστορίας μαγνητίζουν τον αναγνώστη. Είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές των οποίων οι μεταμορφώσεις δεσπόζουν στα μυθιστορήματα που συνομιλούν με την Ιστορία. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που η αφελής ακαδημαϊκή εκδοχή τους έχει τυλίξει στο μαγνάδι της εξιδανίκευσης. Καιρός να διαβάσουμε την Ιστορία από την ανάποδη!

 

Το βιβλίο του Γιώργου Z. Ηλιόπουλου, με τίτλο «Οι Συνωμότες. Μια αναδρομή στον κόσμο των σκοτεινών επιχειρήσεων», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Έναστρον. Διαβάστε πληροφορίες εδώ.