Η Rebecca Miller, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, με τα έργα της να έχουν βραβευτεί πολλάκις, τόσο ως λογοτεχνικά κείμενα, όσο και ως κινηματογραφικές μεταφορές βασισμένες πάνω τους.

Από την Γιώτα Παπαδημακοπούλου

Άλλωστε, όντας κόρη του θεατρικού συγγραφέα, Arthur Miller -και σύζυγος του επιτυχημένου και πολυτάλαντου ηθοποιού Daniel Day-Lewis-, δεν θα μπορούσε θεωρητικά να στερείται ταλέντου κι έμπνευσης. Και όπως συνηθίζει, σε αυτό το νέο της μυθιστόρημα, καταπιάνεται για μια ακόμη φορά με την ανθρώπινη φύση, τις αδυναμίες και τις επιθυμίες της, με το να επικεντρώνεται ωστόσο στις γυναίκες, τόσο μιας άλλης, όσο και μιας σύγχρονης εποχής, μέσα από το πρίσμα της διαφορετικότητάς τους.

Επτά ιστορίες! Επτά, διαφορετικές ιστορίες γυναικών διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικής τάξης, εποχής και τρόπου ζωής που όμως, έχουν ένα κοινό. Σε κάποιο σημείο της ζωής τους, ξέχασαν ποιες ήταν, ξέχασαν πως είναι να ζουν, όχι για τους άλλους αλλά για τις ίδιες. Παραμέρισαν τα θέλω και τις επιθυμίες τους και τελικά, έχασαν τον εαυτό τους μέσα σε έναν κυκεώνα από τον οποίο, δεν μπορούσαν να βγουν, όχι γιατί δεν το ήθελαν αλλά γιατί, δεν ήξεραν πως να το κάνουν ή δεν το συνειδητοποιούσαν καν πως έχασαν την ταυτότητά τους. Όχι τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που την πόρτα της ζωής του χτύπησε το άτομο εκείνο που θα μπορούσαν να είχαν γίνει και πως ίσως, είχαν ακόμα τον χρόνο να γίνουν. Γιατί ο καθένας από εμάς, χρειάζεται τον χρόνο του και αυτός, μέσα στο άπειρο, είναι πάντα, πολύ σχετικός.

Η γραφή της Miller, δυναμική και ειλικρινής. Σε παρασύρει στην καρδιά της κάθε ιστορίας χωριστά και σε κρατάει εκεί, όχι περισσότερο απ’ όσο πραγματικά χρειάζεται. Μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά, σαν μέσα από κλειδαρότρυπα, στην ζωή της κάθε πρωταγωνίστριάς της, τόσο όσο χρειάζεται για να καταλάβουμε τα κίνητρά της, τους λόγους που οι αποφάσεις την οδήγησαν στο παρόν που περιγράφει, όσο και τους λόγους εκείνους που ξύπνησαν και πάλι μέσα τους την επιθυμία να ζήσουν, χωρίς φραγμούς, χωρίς όρια, χωρίς πρέπει, ακολουθώντας την καρδιά αλλά και το ένστικτό τους. Γυναίκες της καθημερινότητας, γυναίκες της διπλανής πόρτας που η κάθε μία από αυτές, θα μπορούσε να είμαστε εμείς, η φίλη μας, η γειτόνισσά μας, ακόμα κι αν δεν το ξέρουμε, ακόμα κι αν δεν το έχουμε ανακαλύψει, τουλάχιστον, όχι ακόμα.

Λιτό και χωρίς να προσπαθεί να προκαλέσει φτηνή συγκίνηση, ούτε επιδιώκοντας απαραίτητα την ταύτιση, όσο την κατανόηση, το βιβλίο αυτό της Miller, αποτελεί ουσιαστικά μια εξομολόγηση, μια βουτιά στα άδυτα του γυναικείου ψυχισμού που πολλές φορές, λειτουργεί κι επηρεάζεται από κανόνες, πρέπει και μη. Είναι μια απόδειξη του ότι ο καθένας μας, χρειάζεται το δικό του χρόνο για να ωριμάσει και να καταλάβει ποιος πραγματικά είναι, ποιος μπορεί να γίνει. «Προσωπική Ταχύτητα» ο τίτλος που δεν αποτελεί απλά το όνομα ενός βιβλίου αλλά μια διαπίστωση και καθιστά ξεκάθαρο, πόσο διαφορετικοί είμαστε οι άνθρωποι μεταξύ μας, ακόμα κι αν ανήκουμε στο ίδιο φύλο γιατί ακόμα και τότε, οι διαφορές μας είναι αυτές που μας καθορίζουν και κατ’ επέκτασιν, καθορίζουν και την ίδια μας τη ζωή, το πεπρωμένο και τη μοίρα μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Συγγραφέας: Rebecca Miller
Μεταφραστής: Μοίρα Μάρα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 224
ISBN: 978-960-16-3572-9