Μια νέα μορφή βιβλίου, αυτή του διαδραστικού, το οποίο καλεί τον αναγνώστη να πάρει μέρος στη λύση ενός γρίφου με σκοπό να διεκδικήσει ένα χρηματικό βραβείο εξαιρετικά υψηλό κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, σε μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με τον τίτλο: «ENDGAME 1».

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο γρίφους, σχεδιασμένους από τρεις διδάκτορες του ΜΙΤ. Το κλειδί που ξεκλειδώνει το μεγάλο έπαθλο θα δοθεί σε όποιον αναγνώστη καταφέρει να λύσει τους γρίφους και εν τέλει το μυστήριο που περιβάλλει την αναγνωστική διαδικασία. Στην πραγματικότητα το κλειδί αυτό ανοίγει μια αλεξίσφαιρη γυάλινη θήκη με δεκάδες χρυσά νομίσματα. Η θήκη θα εκτίθεται σε δημόσιο χώρο, στο ξενοδοχείο Caesars Palace στο Λας Βέγκας και θα ανοιχτεί σε ζωντανή μετάδοση στο youtube.

Στο πρώτο λοιπόν αυτό βιβλίο της σειράς «ENDGAME» υπάρχει ένας γρίφος που μπορεί κανείς να τον αποκωδικοποιήσει από μια σειρά στοιχείων που υπάρχουν μέσα στις σελίδες του και μπορεί να είναι ένα κείμενο, κάποιες οπτικές ενδείξεις, κωδικοί και αλγόριθμοι και τα οποία παραπέμπουν σε γεωγραφικές συντεταγμένες, εικόνες, βίντεο στο youtube, και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια νέα μορφή ανάγνωσης που καθιστά το βιβλίο ένα παιχνίδι και ταυτόχρονα προκαλεί το νου και τη συμπεριφορά των αναγνωστών δίνοντας τους παράλληλα την ευκαιρία να κερδίσουν πολύ σημαντικά χρηματικά βραβεία. Η σειρά αυτή θα ολοκληρωθεί σε τρία βιβλία, κάθε ένα από τα οποία διπλασιάζει το ποσό που αναλογεί στο έπαθλο. Ενδεικτικό είναι πως το πρώτο βιβλίο έχει έπαθλο 500.000 ευρώ και το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας θα φτάσει το 1,5 εκατ. δολάρια.

Χωρισμένο σε μικρά ευανάγνωστα κεφάλαια το βιβλίο αυτό γίνεται το όχημα εκείνο που θα επιτρέψει στους αναγνώστες να συμμετάσχουν σε ένα παγκόσμιο παιχνίδι. Χαρακτηριστικό της προώθησής του είναι το γεγονός πως κυκλοφορεί παντού και προωθείται με κάθε μέσο σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα με το βιβλίο, έχει δημιουργηθεί από τη Google Niantic ένα mobile παιχνίδι που θα επιτρέψει στους αναγνώστες να συμμετάσχουν στο Endgame και να παίξουν όπως ακριβώς και οι ήρωες. Η Twentieth Century Fox έχει αγοράσει τα κινηματογραφικά δικαιώματα για το Endgame και η Temple Hill θα  είναι η εταιρεία που θα κάνει την παραγωγή.

Φαίνεται πως και το βιβλίο ως εμπορικό προϊόν δε θα μπορούσε παρά να περάσει με τη σειρά του στη νέα εποχή στοχεύοντας στην αναζήτηση νέων αφηγηματικών τρόπων που απέχουν κατά πολύ από τα λογοτεχνικά δεδομένα και μοιάζουν περισσότερο με κινηματογραφικό κυνήγι θησαυρού. Συνδυασμένο με το στοιχείο του παιχνιδιού αλλά και της χρηματικής ανταμοιβής μοιάζει να απομακρύνεται ηχηρά από το κλασικό βιβλίο, παραμένει ωστόσο ελκυστικό και ίσως η συγκεκριμένη ιδέα να αποτελεί την απαρχή μιας νέας αφηγηματικής εποχής.

Το βιβλίο Endgame1 των Τζέιμς Φρέυ και Νιλς Τζόνσον Σέλτον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.