Η Μαρία Πίσιου δημιουργεί το έργο «Visible City #1» στην ενότητα «Νέοι δημιουργοί στην πόλη» με αφετηρία τις «Αόρατες πόλεις» του Italo Calvino και στις 21:30 στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων η Eva Duda dance company παρουσιάζει το έργο «Blurry». Ο Quan Bui Qnoc (βοηθός χορογράφου Alain Platel) συνεργάζεται με μία από τις σπουδαιότερες ομάδες χορού της Ουγγαρίας με ένα εξαιρετικό έργο ως αποτέλεσμα.

Visible City #1

Μαρία Πίσιου [Ελλάδα]

25 Ιουλίου | 19:30 | Βυζαντινά τείχη (Σήφακα)- Πλατεία Μελχισεδέκ- Υδραγωγείο (Άγιος Νικόλαος- Σπλάντζια) | Είσοδος ελεύθερη

H site-specific performance Visible City #1 είναι μια απόπειρα χαρτογράφησης της αόρατης πόλης της Ερσιλίας, που διηγείται ο Italo Calvino στο έργο του Αόρατες Πόλεις. Η χαρτογράφηση γίνεται στην πόλη των Χανίων, σήμερα. Στην πόλη της Ερσιλίας, δεν υπάρχει αμετάβλητος χώρος και χρόνος, τα πάντα διαμορφώνονται από τις σχέσεις των υποκειμένων. Ο σχηματισμός της performance αποτελείται από τρία επίπεδα: το ηχοτοπίο, τη σκηνική εγκατάσταση και την κίνηση του ανθρώπινου σώματος.

Η Ερσιλία ξετυλίγεται σε τρία σημεία της πόλης των Χανίων: στο βυζαντινό τείχος (οδός Σήφακα), σε μια πλατεία γειτονιάς (πλατεία Μελχισεδέκ) και στο παλιό υδραγωγείο (Σπλάντζια, πλάι Αγ. Νικολάου). Η Ερσιλία ξεφλουδίζεται, μένει γυμνή. Οι χορευτές βρίσκονται σε συνεχή σχέση μεταξύ τους με τον χώρο να τους ορίζει. Άλλοτε είναι οι ίδιοι που ορίζουν τον χώρο. Υπάρχει νερό, υπάρχουν σκοινιά. Ο ήχος έρχεται και μας βρίσκει από διαφορετικά σημεία και μας διαμορφώνει, χορευτές και θεατές.

Σημείωση: Για την παρακολούθηση του πρώτου μέρους της performance είναι απαραίτητη η χρήση ακουστικών. Οι θεατές είναι καλό να έχουν μαζί τους ακουστικά. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό θα διατίθεται ένας μικρός αριθμός ακουστικών από το Φεστιβάλ.

Συντελεστές:
Σύλληψη-Ιδέα: Μαρία Πίσιου
Χορογραφία: Μαρία Πίσιου σε συνεργασία με τους χορευτές
Sound Design: Νιόβη Κίτσιου
Χορευτές/-τριες: Άλκης Μπάρμπας, Γιώργος Πανόπουλος, Μαρία Πίσιου, Πωλίνα Χρυσάφη
Δραματουργική συμβουλή: Ροδιά Βόμβολου

***

QUAN BUI QNOC: Blurry

Eva Duda Dance Company [Ουγγαρία]

25 Ιουλίου | 21:30 | Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων | Τιμές εισιτηρίων: 10ευρώ κανονικό – 7ευρώ φοιτητικό, ανεργίας

Οι διαμάχες μεταξύ του ατόμου και της κοινότητας είναι ατελείωτες. Η απεικόνιση του πόσο εκτεθειμένοι είμαστε, του πως μπορούμε να χάσουμε την ανθρωπιά μας μπορεί να μας κοιμίσει, αλλά μπορεί να μας ξυπνήσει στην σκληρή πραγματικότητα των καθημερινών μαχών. Δυνατές, ωμές κινήσεις, απότομες και αναπάντεχες αλλαγές μεταξύ σκηνών που μας βγάζουν σκόπιμα έξω από εκεί που νιώθουμε άνετα και μας δείχνουν ότι η γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας δεν είναι πάντα ευδιάκριτη. Οι χαρακτήρες οδηγούνται από μια ενστικτώδη και σαρωτική δύναμη και δείχνουν μερικά πολύ γνωστά αισθήματα με ξεκάθαρη ειλικρίνεια. Η δουλειά του Quan είναι ασυνήθιστη, ιδιαίτερη, όμορφη και σοκαριστική ταυτόχρονα.

“Στη διάρκεια του Φθινόπωρου του 2016 είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να δουλέψω με την ομάδα της Eva Duda στα πλαίσια ενός σεμιναρίου και συναρπάστηκα από την αντοχή και την δεκτικότητα των χορευτών να δουλέψουν σε καινοτόμες ιδέες και με ενέπνευσαν να συνεχίσω τη δουλειά. Κατά κανόνα, η δουλειά μου εμπνέεται απ’ τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύω μαζί. Με ενδιαφέρουν οι ιστορίες τους, οι φαντασιώσεις τους, τα όνειρα τους. Όταν ξεκινάμε μια νέα διαδικασία προβών, μοιραζόμαστε ο ένας με τον άλλο τις ιστορίες μας και τα όνειρα μας και πάντοτε προσπαθώ να βρω τις δυνατότερες ιδέες ανάμεσα τους και να τις αναπτύξω κατά τη διάρκεια των αυτοσχεδιασμών”.

Η πρωταρχική επιδίωξη του Quan δεν είναι να τελειοποιεί την φόρμα, αλλά εν τούτοις δημιουργεί απίστευτα εντυπωσιακές και πολύπλοκες συνθέσεις, ενώ αναμένει απ’ τους χορευτές του να μαθαίνουν μια σειρά από κινήσεις που είναι τεχνικά απαιτητικές και σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στοχεύει σε ακραίες και συναισθηματικές λύσεις και θεωρείται ένας πρωτοποριακός καλλιτέχνης τόσο στην πατρίδα του όσο και στο Βέλγιο.

Συντελεστές:
Ερμηνευτές: Bea Egyed, Orsolya Vitarius, Márton Csuzi, Gábor Ivanov, Andor Rusu
Μουσική: Jeromos Kovács
Σχεδιασμός φωτισμών: Ferenc Payer
Κοστούμια: Julcsi Kiss
Βοηθός χορογράφου: Bea Csák
Υπεύθυνη παραγωγής: Barbara Czveiber
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Éva Duda
Χορογράφος: Quan Bui Qnoc
Με την υποστήριξη: Ministry of Human Resources, Independently Together (FÜGE), National Cultural Fund, Jurányi Art Incubator House, Budapest XI District Local Government