Για όσους κινούνται μέσα στα χρόνια, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν, η επιστροφή στα μέρη που μας καθόρισαν δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση· δεν είναι όμως και το τέλος του κόσμου. Συχνά είναι η καύσιμη ύλη για τη συνέχεια της πορείας και έμπνευση για το μέλλον.

Το Homeward Bound είναι ο πρώτος δίσκος των Vinyl Suicide. Στους στίχους του βρίσκονται τα πρόσωπα των ανθρώπων που υπήρξα μέχρι και σήμερα. Μεταλλάξεις στις τοξικές ατμόσφαιρες της Αθήνας, του Ευηνοχωρίου, του Ανόβερου και του Λονδίνου. Οι επιθυμίες τους, ο έρωτας αντίθετος στην πραγματικότητα, φόβοι διαπλεγμένοι με ελπίδες, και ιδεοληψίες σε σχέση με την αξία του χρόνου που φεύγει και αυτού που έρχεται.

Ο δίσκος έχει αρχή και τέλος. Ξεκινά εκτός πλάνου και tempo, με ένα σύντομο, αυτοσχεδιαστικό κιθαριστικό θέμα που ηχογραφήθηκε τυχαία στο στούντιο, και ο δίσκος ολοκληρώνεται με το Under Glass, ένα κομμάτι – αφετηρία για τα επόμενα τραγούδια που οι Vinyl Suicide συνθέτουμε σήμερα.

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου μας, καταλαβαίνω γιατί τελικά χρειάστηκαν 5 περίπου χρόνια για να πάρουν τα κομμάτια μας μια τελική ηχητική μορφή.

Όπως λέγεται, τα τραγούδια δεν τελειοποιούνται [sic]· τα εγκαταλείπεις, και αυτό δεν είναι εύκολο, όταν αυτά περιέχουν το DNA σου. Χρειάστηκε η αποφασιστικότητα ενός παραγωγού και η ενστικτώδης ανάγκη για εξέλιξη.

Όταν άκουσα για πρώτη φορά το «Homeward Bound» των Simon & Garfunkel ήμουν περίπου 10· η κασέτα έπαιξε εθιστικά για μέρες. Ταυτίστηκα, αν και ακόμα δεν ήξερα ούτε για πού ήθελα να ξεκινήσω. Τότε μέσα μου γεννιούνταν οι πρώτοι μου ήρωες. Κάποιοι έχουν εγκλωβιστεί στο χθες, άλλοι έχουν ξεχαστεί εκεί, και σήμερα, 26 χρόνια μετά, ορισμένοι σπρώχνουν τις μέρες προς το αύριο.

(Το κείμενο έχει γράψει ο Ted Kapa)

Info:

Οι Vinyl Suicide σχηματίστηκαν την Άνοιξη του 2009 στην Αθήνα. Τον Νοέμβρη του 2015 κυκλοφόρησαν το debut album τους με τίτλο Homeward Bound στην The Sound Of Everything Records. Το album περιλαμβάνει τα κομμάτια πάνω στα οποία η μπάντα έχτισε τον ήχο της μέσα από live εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια. Τα κομμάτια του δίσκου Pictures of You και 6.40 Α.Μ. (On Lycabettus) έχουν ήδη σημαντικό airplay ενώ το Homeward Bound συγκαταλέχθηκε από κριτικούς στις καλύτερες κυκλοφορίες του 2015. Οι Vinyl Suicide παίζουν suicide pop. Στον ήχο του album έχει συμβάλλει καθοριστικά ο Τίμων Καρδάμας (Playground Noise), ο οποίος επιμελήθηκε τη μίξη και παραγωγή των κομματιών.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 36