Σκόρπιες σκέψεις πάνω σε μία πρόβα εν εξελίξει…

Η φαντασίωση μας θρέφει. Βιώνεται ως νοητική απόλαυση. Φαντασιωνόμαστε όμως αυτό που πραγματικά θέλουμε να ζήσουμε ή μήπως αυτό που αν και μας ελκύει ως ενδεχόμενο μας τρομάζει πολύ για να το επιχειρήσουμε;

Η Ελίντα, με ερέθισμα τις ξεθωριασμένες αναμνήσεις της, ονειρεύεται μια ζωή στη θάλασσα «Αν ο άνθρωπος συνήθιζε από την αρχή να ζει στη θάλασσα, ακόμα και μέσα στη θάλασσα θα ήταν πολύ καλύτερος απ’ ότι είναι σήμερα, πιο τέλειος και πιο ευτυχισμένος». Το ανέφικτο, όμως, που διαπερνά τη λαχτάρα της, την καθηλώνει. Η επιθυμία, δεν γίνεται ποτέ στόχος υλοποιήσιμος.

Με τον ίδιο τρόπο κατοικεί μέσα της και η απώλεια του έρωτα. Του έρωτα που βιώθηκε ως απόλυτη εγκατάλειψη στον Ξένο. Η έλλειψη πληρότητας που αισθάνεται ζώντας με τον σύζυγό της Βάνγκελ (η ίδια λέει «μας χωρίζει μια άβυσσος») και τα δύο του παιδιά, που ποτέ δεν αισθάνθηκε δικά της, δημιουργούν την ανάγκη να ανασύρει από το παρελθόν το πάθος εκείνου του έρωτα. Τον βλέπει να εμφανίζεται μπροστά της με σάρκα και οστά.

Όταν έρχεται αντιμέτωπη με τον Ξένο, ο οποίος της προτείνει να τον ακολουθήσει, η πραγματικότητα την εξαναγκάζει να πάρει μια απόφαση.

Το αίτημά της για ελευθερία και αυτοδιάθεση ενώ στην ουσία αφορά την ίδια, εκδηλώνεται ως αγώνας διεκδίκησης προς τον σύζυγό της, αποδίδοντάς του έτσι πάλι την ευθύνη. Εσύ με ελευθέρωσες άρα εσύ είσαι υπεύθυνος για την τύχη μου.

Αυτό που με συγκινεί στο έργο, είναι αυτή η πάλη του ατόμου με τον ίδιο του τον εαυτό. Όλα τα πρόσωπα του έργου προσπαθούν να ξεπεράσουν οχυρά που κατασκεύασαν οι ίδιοι για να νιώσουν ασφαλείς. Όλοι συντηρούν επιθυμίες που έρχονται σε αντίφαση με κάποιες άλλες επιθυμίες. Ονειρεύονται μια άλλη πραγματικότητα μέσα στην οποία πιστεύουν ότι θα ήταν πλήρεις. Ατενίζουν τα πλοία που φεύγουν αλλά δεν επιβιβάζονται ποτέ.

Info: 

Η Βίκυ Κατσίκα γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Κ.Θ.Β.Ε το 2011. Από τότε εργάζεται ως ηθοποιός. Με τους Elephas Tiliensis αυτή είναι η τρίτη της συνεργασία.


Φωτογραφίες: ©Domniki Mitropoulou


Διαβάστε επίσης: 

Η κυρά της θάλασσας, από τους Elephas tiliensis στο Θέατρο του Νέου Κόσμου | Πρεμιέρα: 22 Απριλίου | Πληροφορίες: nkt.gr