Η ομάδα χορού griffon γιορτάζει τα δέκα χρόνια ίδρυσή της και παρουσιάζει τη νέα παραγωγή της Ιωάννας Πορτόλου, VIEWMASTER, στο στούντιο της ομάδας στο Σύνταγμα, μόνο για τις Παρασκευές, τα Σαββατοκύριακα και τις Δευτέρες του Φλεβάρη και του Μάρτη.

Το VIEWMASTER επιχειρεί να εξετάσει τις πολλαπλές πιθανότητες εγγύτητας στη δυαδική σχέση. Χρησιμοποιώντας έναν αποσπασματικό χρόνο για να συναρμολογήσει τα στιγμιότυπα, καταλήγει σε ένα ρυθμικό αποτέλεσμα όπου η επαφή ανάμεσα στα δύο πρόσωπα παραμένει μόνο ως ανάμνηση.

Βάζοντας τους θεατές περιμετρικά της σκηνής, η χορογραφία επικεντρώνεται στο ρόλο που θα παίξει το βλέμμα του χορευτή και του θεατή, καθώς δεν διατηρείται η δυσδιάστατη σύμβαση της σκηνής αλλά η δυνατότητα να δει κανείς το έργο από όλες τις πιθανές πλευρές, ακόμη και να νιώσει ότι ο ίδιος γίνεται μέρος του έργου.

H ομάδα χορού griffόn δημιουργήθηκε το 2000 από την Ιωάννα Πορτόλου. Έργα της ομάδας έχουν παρουσιαστεί σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας (Αμόρε, Εμπρός, Ροές, Πορεία), σε διεθνείς διοργανώσεις στα Χανιά (1η Μεσογειακή Πλατφόρμα Χορού), στη Θεσσαλονίκη (Μήνας Χορού, ΔΗΜΗΤΡΙΑ), στην Καλαμάτα (Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας), στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών αλλά και στο εξωτερικό, στην Αγγλία (The Place Theatre & Jackson’s Lane Theatre-Λονδίνο, LEAP festival-Λίβερπουλ), στα Σκόπια και στην Σερβία  (Βαλκανική Πλατφόρμα Χορού), στη Γερμανία (Internationale Tanzmesse, Ντούσελντορφ)  και στην Αίγυπτο (Creative Forum for Independent Theatre Groups- Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας).

H griffόn ήταν μία από τις λίγες ομάδες που επιλέχθηκαν για παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο των Παρολυμπιακών Αγώνων, σε παραγωγή του ΑΘΗΝΑ 2004, στο πλαίσιο της 2ης Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού (2006) καθώς και στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην ΠΑΤΡΑ 2006 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η Ιωάννα Πορτόλου γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1969. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Central St.Martin\’s School of Arts (BA Hons, Class I, 1990-93) και το Slade School of Fine Art (MA Arts, 1993-95). Παρακολούθησε το διετές πρόγραμμα (χορός -χορογραφία) στο Laban Centre (PDDS, ISP, 1995-97) και σεμινάρια χορού στα London Contemporary Dance School και Laban Centre (Λονδίνο 1991-1995), καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (1998-2000). Παρουσίασε τις χορογραφίες της Fly with us-we fly high, Me too, και Finishing Touches με την ομάδα της Allmouth στα Place Theatre, Jackson\’s Lane Theatre, και Laban Centre (Λονδίνο 1995-97).

Έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Yelp Co., Rose’s Thoughts, Ανάλια αλλά και με το Θέατρο του Νότου. Η ενασχόλησή της με το σώμα αλλά και τις εικαστικές τέχνες συνέβαλαν στο να δημιουργήσει μία ιδιαίτερη ματιά πάνω στη σύγχρονη χορογραφία. Ξεκινά πάντα από μία αίσθηση ή μία εικόνα. Ένα κοστούμι ή ένας ήχος μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση για να εξελιχθεί μία ολόκληρη ιστορία.