“Πως είναι κάποιοι φοιτητές που με τα λεφτά των διακοπών κάνουν μια τρέλα; Κάναμε μια τρέλα…”

Φλεβάρη του 1981 εμφανίζεται στα περίπτερα η “τρέλα” της Νίκης και της Εύης Τζούδα, η “τρέλα” μιας δημιουργικής παρέας: το πρώτο τεύχος “ΒΑΒΕΛ -Περιοδικό Κόμικς (και όχι μόνο)”. Τιμή ΔΡΧ. 60.

Έσβησε, “δεν έκλεισε”, 27 χρόνια αργότερα, έπειτα από 246 τεύχη αλλά και 14 Φεστιβάλ –γιορτές– ΒΑΒΕΛ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Θα προλάβει να εισάγει το ελληνικό κοινό στα ενήλικα κόμικς, να καλλιεργήσει μια ουσιαστική, σε βάθος, σχέση με την Ένατη Τέχνη, να συστήσει την εναλλακτική κουλτούρα, να πληροφορήσει για τις ευρύτερες καλλιτεχνικές τάσεις, να φιλοξενήσει στις σελίδες του και να φέρει στην Ελλάδα μερικούς από τους σημαντικότερους διεθνώς κομίστες, να δώσει το πρώτο βήμα σε μια νέα ταλαντούχα γενιά Ελλήνων δημιουργών∙ να σημαδέψει μια εποχή ολόκληρη.

Μα πέρα από όλα να αποδείξει πως η συλλογικότητα, η αγάπη, η συντροφικότητα, η επίμονη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας, η αισθητική σύμπνοια κι η πίστη στην ιδέα, είναι τα απαραίτητα συστατικά για την υλοποίηση μιας “τρέλας”.

Οι διηγήσεις των ανθρώπων που την έζησαν, εικονογραφούν τη διαδρομή του θρυλικού περιοδικού και του φεστιβάλ του, στο ΒΑΒΕΛ –από τη σιωπή στην έκρηξη, ένα ντοκιμαντέρ για ένα περιοδικό κόμικς. Και όχι μόνο.

Μαζί θα παίζει και η μικρού μήκους ταινία του Μελέτη Μοίρα με τίτλο, Silence.

Written & Directed: Μελέτης Μοίρας
Camera: Κώστας Καπερνάρος, Χρήστος Τόλης, Εύη Τσάδαρη, Γιάννης Καπερνάρος
Film Editing & Colour Grading: Μιχάλης Καλλίγερης
Music: Βασίλης Μαντζούκης / Cello: Νίκος Παπαϊωάννου / Mix: Χρήστος Παραπαγίδης
Sound Design: Σωτήρης Λάσκαρης / Open Studio
Illustrator: Σώτος Ανάγνος, Νατάσα Πολύζου
B & W Photos: François L’Hotel
Poster: Σταύρος Κούλας, Σώτος Ανάγνος

Χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο «Η Τελική Λήθη/ Δε Φαιναλ Θολούθιον» του Κωστάκη Ανάν. Απαγγελία από τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο.

Photo’s archives: Κώστας Κουτσαφτίκης
Video’s archives: Μιχάλης Ασθενίδης
Production Company: World Sound