Η Κίτι Φέιν είναι η νεαρή, ωραία αλλά επιπόλαιη σύζυγος του Γουόλτερ, µικροβιολόγου διορισµένου στο Χονγκ Κονγκ. Ανικανοποίητη από τον γάµο της, αρχίζει µια εξωσυζυγική περιπέτεια µε τον Τσαρλς Τάουνσεντ, έναν άντρα που βρίσκει γοητευτικό, ελκυστικό και συναρπαστικό. Όταν όµως ο Γουόλτερ ανακαλύπτει την απιστία της, την εκδικείται µε έναν περίεργο και φρικτό τρόπο: την υποχρεώνει να τον συνοδεύσει σε µια αποµακρυσµένη περιοχή στο εσωτερικό της Κίνας, η οποία µαστίζεται από επιδηµία χολέρας.

Το µυθιστόρηµα προκάλεσε θύελλα διαµαρτυριών όταν πρωτοκυκλοφόρησε και µέχρι σήµερα έχει µεταφερθεί τρεις φορές στον κινηµατογράφο, µε πιο πρόσφατη την οµώνυµη ταινία του 2006, σε σκηνοθεσία Τζον Καράν, µε τη Ναόµι Γουάτς και τον Έντουαρντ Νόρτον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

O σύγχρονος συγγραφέας που µε επηρέασε περισσότερο. – George Orwell

Το Βαµµένο πέπλο µε τη θλίψη, την ηθική του ένταση, την ειρωνεία και τη συµπόνια του, µε την κλιµάκωση στιγµών λαγνείας και φόβου και µετάνοιας, είναι ένα έργο τέχνης. – Spectator

Ένας έξοχος τεχνίτης… Το στιλ του είναι κοµψό, γρήγορο, υποβλητικό, αβίαστο. – New York Times

Το πολύχρωµο πέπλο, που ονοµάζουµε ζωή, καλύπτει τα µυστικά και τα ψέµατά µας, τις αυταπάτες και ψευδαισθήσεις µας, και κυρίως τον ενεδρεύοντα θάνατο. Ο ποιητής µάς προτρέπει να µην το ανασηκώσουµε. Μια ευαίσθητη ψυχή που το ανασήκωσε, αναζητώντας την αλήθεια, δεν βρήκε τελικά τίποτε. Η Κίτι [η ηρωίδα του Μοµ] πάντως έχει λάβει την απόφαση να ανασηκώσει ή και να σκίσει το ποικιλόχρωµο πέπλο των κοινωνικών συµβάσεων και του ψέµατος. ∆εν πρόκειται για µια απόφαση αναζήτησης της αλήθειας, δεν πρόκειται για την απόφαση του φιλοσόφου ή του προφήτη, αλλά για την απόφαση µιας απλής γυναίκας που θέλει να αλλάξει ζωή, να ζήσει µε ελευθερία και ειλικρίνεια. Είναι µια απόφαση µεταστροφής. – Από τον πρόλογο του Σταύρου Ζουµπουλάκη

Ο συγγραφέας

Ο Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ (Somerset Maugham) γεννήθηκε στο Παρίσι το 1874, γιος ενός δικηγόρου που εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία. Επέστρεψε στην Αγγλία σε ηλικία δέκα χρόνων, μετά τον θάνατο των γονιών του, υπό τη φροντίδα του αδελφού του πατέρα του. Σπούδασε στο Καντέρμπουρι και στη Χαϊδελβέργη, και ειδικεύτηκε ως χειρουργός στο Λονδίνο. Σύντομα εγκατέλειψε την ιατρική λόγω της θετικής υποδοχής του πρώτου του μυθιστορήματος Liza of Lambeth (1897).

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στον Ερυθρό Σταυρό, στη συνέχεια όμως στρατολογήθηκε στη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αυτές οι εμπειρίες, μαζί με τα πολυάριθμα ταξίδια του ανά τον κόσμο κατά τη διάρκεια του πολέμου και αργότερα, επηρέασαν αρκετά το μετέπειτα έργο του, που περιλαμβάνει διηγήματα, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις καθώς και θεατρικά. Εξέχουσα φυσιογνωμία της αγγλικής λογοτεχνίας, λόγω της επιτυχίας του, έζησε πολυτάραχη -έως και σκανδαλώδη για την εποχή του- προσωπική ζωή. Πέθανε στη Νίκαια της Γαλλίας το 1965. Μεταξύ άλλων εξέδωσε τα μυθιστορήματα: Ανθρώπινη δουλεία (1915), Το φεγγάρι και μια πεντάρα (1919), Τσάι και ματαιοδοξία (1930). Επηρέασε συγγραφείς όπως οι George Orwell, Anthony Burgess και Ian Fleming, ενώ πολλά από τα έργα του μεταφέρθηκαν στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.