Η Ανταλλαγή του Πωλ Κλωντέλ είναι ένα έργο που γράφτηκε σε μια ιστορική στιγμή, όπου η ανθρωπότητα σύντομα θα βίωνε το μεγάλο διαχωρισμό σε προνομιούχους και σε εξαθλιωμένους Διαισθανόμενος το καπιταλιστικό πλαίσιο που θέλει αυτό το ρήγμα στον κοινωνικό ιστό, ο Κλωντελ στήνει την πλοκή του έργου, εκθέτοντας τα πρόσωπα στα τεράστια διλήμματα που έμελλε να γίνουν διαχρονικά.

Η παράσταση βασίζεται στη δημιουργία και υπογράμμιση αυτού του ασφυκτικού μοντέλου ζωής που μας έχει πια επιβληθεί και παρακολουθεί το αποτύπωμα και την πίεση που ασκείται στην ανθρώπινη ύπαρξη, τα διλήμματα και οι ανταλλαγές στο όνομα της ελεύθερης βούλησης που δεν είναι άλλο από παγίδες που συνθλίβουν την σκέψη, την ύπαρξη και την συντροφικότητα.

Η Μάρθα και ο Λουί, πλάσματα μετέωρα, εξαθλιωμένα, βουτηγμένα στο αδιέξοδο της φτώχειας και της υποχρεωτικής μετανάστευσης έρχονται αντιμέτωπα με το σκληρό πρόσωπο της Αμερικής, τον Τόμας Πόλοκ Ναζουάρ, που με όπλο τη λογική και τα ατράνταχτα επιχειρήματα των νόμων της αγοράς, συντροφιά με τη σύζυγό του Λεσύ στήνει το “άδυτο” κάπου στο Νότο.

Αυτά τα τέσσερα πρόσωπα εκπροσωπούν όχι μόνο κοινωνικά στάτους, είναι φορείς ιδεών, είναι πλάσματα ποιητικά γεμάτα πάθη και όνειρα, πλάσματα ευάλωτα που συνθλίβονται από την επιθυμία για ένα καλύτερο μέλλον. Κουβαλούν τη μοίρα τους σε ένα αποδομημένο τοπίο χωρίς επιστροφή.

Βιογραφικό σημείωμα ομάδας

Η θεατρική ομάδα The 3rd person theater group, που αποτελείται από την Ελένη Ζαραφίδου και τον Βαλάντη Φράγκο, ξεκίνησε την πορεία της το 2013. Έχει βραβευτεί με το Διεθνές Βραβείο & Υποτροφία Ibsen Scholarship 2013 από το Ίδρυμα Ibsen στη Νορβηγία, για την πρώτη της δουλειά πάνω στον Peer Gynt του H. Ibsen, «Peer Gynt no man’s land» (Θέατρο Θησείον). Έχει σκηνοθετήσει στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το έργο του Leon Tolstoi «Ποση γη χρειάζεται ο άνθρωπος» /2015-16, σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης το έργο «Άσμα Ασμάτων»/2017 (Θέατρο Θησείον/περιοδεία στα απομονωμένα χωριά της Δ.Κοζάνης) και σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας την παράσταση «Σολωμός» /2018-9. Από το 2016 έως και σήμερα τα μέλη της ομάδας, Βαλάντης Φράγκος και Ελένη Ζαραφίδου, συνεργάζονται συστηματικά με το Εθνικό Θέατρο στην εκπαίδευση εφήβων τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία.

Διαβάστε επίσης:

Η Ανταλλαγή, του Πωλ Κλωντέλ επιστρέφει στο θέατρο Θησείον