Mε κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Γιώργος Σουφλιάς  τα δέλτα του Αξιού, του Λουδία και του Αλιάκμονα θεσμοθετούνται ως Εθνικό Πάρκο μια έκταση που ανέρχεται στα 338.000 στρέμματα.

Στο Εθνικό Πάρκο εντάσσονται οι χερσαίες, οι υδάτινες και οι θαλάσσιες περιοχές των εκβολών των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, Γαλλικού, της Αλυκής Κίτρους, της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους.

Η περιοχή του Πάρκου είναι ένας από τους πλουσιότερους και σημαντικότερους βιοτόπους στην Ευρώπη, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου. Έχει παγκόσμια ορνιθολογική σημασία, καθώς βρίσκεται στο κεντρικό μεσογειακό μεταναστευτικό διάδρομο της παγκόσμιας ορνιθοπανίδας και αποτελεί σημαντικό χώρο διαχείμασης για αρκετά πτηνά, όπως είναι ο αργυροπελεκάνος, η αβοκέττα, η λιμόζα και ο νυχτοκόκορας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί εκεί  277 είδη πτηνών, δηλαδή ποσοστό περίπου 63% των ειδών που απαντώνται στην Ελλάδα, καθώς και 31 είδη θηλαστικών.

Για τη σύσταση του Εθνικού Πάρκου  έχει προηγηθεί ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Η διαβούλευση αυτή στηρίχθηκε σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ και στις προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης, που έχουμε συστήσει στην περιοχή» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Με την κοινή υπουργική απόφαση η ευρύτερη περιοχή χωρίζεται σε τέσσερις βασικές περιοχές και επιμέρους ζώνες, για τις οποίες ορίζονται ρητά και περιοριστικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.