Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επανιδρύει το θρυλικό Υπερώον, το οποίο, δυστυχώς λόγω καταστροφικών

παρεμβάσεων για τη φυσιογνωμία του δεν μπορεί να λειτουργήσει στον ακριβή χώρο που υπήρξε στο παρελθόν, δηλαδή στον 7ο όροφο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ως εκ τούτου, κατεβαίνει λίγο πιο κάτω, στο ίδιο κτίριο  διατηρώντας την ίδια ακριβώς φιλοσοφία λειτουργίας: να αποτελεί μια σκηνή δυναμικής επικοινωνίας του ΚΘΒΕ με την πόλη.

Στο νέο Υπερώο (πρώην φουαγιέ) της ΕΜΣ, θα παρουσιαστεί η παραγωγή του ΚΘΒΕ «Υπάρχει και φιλότιμο»,  σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη. Πρόκειται για τη διαχρονική κωμωδία των «Μαυρογιαλούρων» βασισμένη στο θεατρικό έργο των Αλέκου Σακελλάριου- Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ανώμαλη προσγείωση».

Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011, με πρωταγωνιστή στο ρόλο του περίφημου Μαυρογιαλούρου τον Κώστα Σαντά.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Η λέξη φιλότιμο ποσώς αν όχι ουδόλως μεταφράζεται σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, την αισθανόμαστε, τη νιώθουμε και την εκφράζουμε με τον δικό μας Ελληνικό τρόπο.

Οι Σακελλάριος- Γιαννακόπουλος, με το ευθύβολο ρωμαίικο χιούμορ και την Αριστοφανική σάτιρα, δημιούργησαν τον Μαυρογιαλούρο, τον Γκρούεζα και μια πλειάδα ευανάγνωστων χαρακτήρων παίζοντας  με το αιώνιο παιχνίδι που λέγεται Πολιτική.

 
Ο πόλεμος του δικαίου ανάμεσα στην “καθαρή” αγροτοεργατική τάξη και στη “βρώμικη” αστική τάξη της εξουσίας, ξεδιπλώνεται απλά, ξεκάθαρα στέλνοντας  μηνύματα γεμάτα γέλιο μέσα από έξυπνες ατάκες και αναγνωρίσιμες καταστάσεις.

Πόσο πιο επίκαιρη μπορεί να γίνει η φράση του χωρικού  Σωτήρη «Φάγανε… φάγανε… φάγανε… από παντού !!!» και η διαπίστωση του Μαυρογιαλούρου «Πολύ θα ήθελα να δω έναν Έλληνα να πει… συγγνώμη… συγγνώμη ρε παιδιά… έφταιξα…». Μας θυμίζει μήπως κάτι;  Ένα έργο που γράφτηκε πριν από μισό αιώνα;

Χρειάστηκε η τράκα του αυτοκινήτου του Μαυρογιαλούρου για να έρθει το μυαλό στη θέση του και να δει την αλήθεια, εξ’ ου και ο πρώτος τίτλος του έργου «Ανώμαλη προσγείωση».

Η ελληνική δραματουργία έχει έργα σαν το «Υπάρχει και φιλότιμο» που διακρίνονται για τη φρεσκάδα, τη διαχρονικότητα, τον ρομαντισμό, την αίσθηση της αλήθειας, μα πάνω από όλα τη βαθιά γονιδιακή σχέση που μας ενώνει με το θέατρο του τόπου μας.

                                                                                                                               

Γιώργος Κιουρτσίδης

Οι  Συντελεστές

Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κιουρτσίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Έρση Δρίνη
Φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αγγελίδου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κέλλυ Εφραιμίδου
Οργάνωση παραγωγής: Βίκη Αλεξάκη

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Πάολα Μυλωνά ( Αλίκη Μαυρογιαλούρου), Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (Νάντα Μαυρογιαλούρου), Κατερίνα Λύκου (Λώρα Σιλυβριώτη, Κώστας Σαντάς  (Ανδρέας Μαυρογιαλούρος), Δέσποινα Παπαδοπούλου (Τασία), Νίκος Κολοβός  (Κώστας Σιλυβριώτης), Ευάγγελος Χαλκιαδάκης (Γιώργος, ο ιδιαίτερος), Θανάσης Κεραμίδας (Θόδωρος Γκρουέζας), Ρούλα Παντελίδου  (Κυρά Λάμπαινα), Κώστας Ίτσιος  (Κυρ-Φώτης), Ελευθερία Τέτουλα (Κατίνα), Χρίστος Νταρακτσής (Σωτήρης), Νίκος Τουρνάκης (Πανάγος), Παντελής Καλπάκογλου (Σωφέρ).