Η Underground Youth Orchestra ενώνει τις μουσικές της δυνάμεις με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μάνχαϊμ (JSOM), ολοκληρώνοντας την καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022 για τη νεανική συμφωνική ορχήστρα.

Η συνεργασία στηρίζεται από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μάνχαϊμ (JSOM) ιδρύθηκε από τον Hanno Haag το 1977. Το 1999 η ορχήστρα “άνθισε”, υπό τον Diethard Laxa. Η ορχήστρα είναι ανοιχτή σε όλους τους νέους μουσικούς που μπορούν να αντιμετωπίσουν το απαιτητικό της πρόγραμμα. Στην JSOM συμμετέχουν περίπου 90 νέοι, οι οποίοι παρακολουθούν τις εβδομαδιαίες πρόβες στο Börsensaal, το μουσικό σχολείο του Μάνχαϊμ.

Ο πυρήνας της ορχήστρας αποτελείται από μέλη ηλικίας μεταξύ 14 και 18 ετών. Ωστόσο, ορισμένοι εξαιρετικά ταλαντούχοι μαθητές είναι μόλις 12 ετών και ορισμένα από τα μεγαλύτερα μέλη απλώς δεν θέλουν να την εγκαταλείψουν, οπότε το ηλικιακό εύρος της είναι από 12 έως 25 ετών.

Η Ορχήστρα δίνει περίπου δέκα συναυλίες τον χρόνο, κυρίως στη γύρω περιοχή, αλλά και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όταν βρίσκεται σε περιοδεία (Αυστραλία, Φινλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Νορβηγία, Σουηδία, Ολλανδία, Ουγγαρία, ΗΠΑ. Κύπρος).

Ο αρχιμουσικός Jan-Paul Reinke διορίστηκε το 2016 για να καλλιεργήσει και να καθοδηγήσει περαιτέρω αυτή την ομάδα ταλαντούχων και αφοσιωμένων νέων μουσικών στο μουσικό τους ταξίδι.

Η Underground Youth Orchestra μετά από δεκαετή καλλιτεχνική παρουσία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες νεανικές συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, συνεργαζόμενη με γερμανικά πανεπιστήμια και φορείς.

Στόχος της Underground Youth Orchestra είναι να προσφέρει σε νέους ταλαντούχους μουσικούς την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην ορχηστρική τέχνη συμμετέχοντας σε υψηλού επιπέδου συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με διάσημους μαέστρους και σολίστ. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα καλλιτεχνικής εξέλιξης των ταλαντούχων μελών της μέσα από την σολιστική εμφάνιση τους με την ορχήστρα και την συμμετοχή τους σε masterclasses με επιλεγμένους καθηγητές από την Ευρώπη.

Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Κώστας Ηλιάδης.

Η Underground Youth Orchestra έχει την τιμή να υποστηρίζεται και να τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά την ανακήρυξη της ορχήστρας ως Greek Ambassador από τον ΕΟΤ στην καμπάνια του για τον Ελληνικό τουρισμό το 2020, τελεί και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Τις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος στηρίζει σαν χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ και το Τρίτο Πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 – Νύχτες Αλληλεγγύης: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων