Το «Τζακ» αποτελεί το τέταρτο μυθιστόρημα μιας από τις πιο σημαντικές σειρές της σύγχρονης αμερικάνικης λογοτεχνίας.

Ο μυθικός κόσμος του Γκίλιαντ –εκεί που διαδραματίζονται τα μυθιστορήματα της Robinson, Γκίλιαντ, Στο σπίτι, Λάιλα και τώρα το Τζακ– και οι αγαπημένοι του χαρακτήρες έχουν ρίξει φως και έχουν αναλύσει σε βάθος τις πολυπλοκότητες της Αμερικάνικης Ιστορίας, τη δύναμη των συναισθημάτων μας και τα θαύματα ενός ιερού κόσμου.

Στο Τζακ, η συγγραφέας ξεδιπλώνει την ιστορία του John Ames Boughton, του άσωτου υιού του πρεσβυτεριανού ιερέα του Γκίλιαντ και το ειδύλλιό του με την Della Miles, μια καθηγήτρια γυμνασίου και κόρη επίσης ιεροκήρυκα. Ο βαθύς, βασανισμένος και καταδικασμένος διαφυλετικός έρωτάς τους αντηχεί όλα τα παράδοξα του αμερικάνικου τρόπου ζωής, τότε και τώρα.

Μέριλιν Ρόµπινσον

Η Μέριλιν Ρόµπινσον (1943), ένας ζωντανός θρύλος των αµερικανικών γραµµάτων, έκανε το ντεµπούτο της στο µυθιστόρηµα το 1980 µε το Ρουθ (πρωτότυπος τίτλος: Housekeeping, βραβείο Hemingway Foundation/PEN). Έκτοτε εξέδωσε κάποιους δοκιµιακούς τίτλους και ξαναεµφανίστηκε στην πεζογραφία µόλις το 2004, µε το µυθιστόρηµα Γκίλιαντ, που τιµήθηκε µε το Βραβείο του Κύκλου των Αµερικανών Κριτικών και µε το Πούλιτζερ. Το 2008 εξέδωσε το µυθιστόρηµα Στο σπίτι, που κέρδισε το βραβείο Orange, ενώ το 2015 κυκλοφόρησε το µυθιστόρηµά της Λάιλα (Βραβείο του Κύκλου των Αµερικανών Κριτικών).