Το έργο του Τσαρλς Ρέι – περίπου 100 γλυπτά και ανάγλυφα – απευθύνει στον θεατή την ερώτηση «What is Sculpture?» και προσφέρει μια ποικιλία απαντήσεων. Είτε χρησιμοποιεί ατσάλι ή, φάιμπεργκλας ή, αλουμίνιο ή, τσιμέντο ή, χαρτί ή, στιλβωμένο ανοξείδωτο χάλυβα, η δουλειά του συνδυάζει διάφορες διαδικασίες, μεταξύ τεχνουργίας και βιομηχανικής τεχνολογίας αιχμής.

Λίγο πάνω από το ένα τρίτο των γλυπτών του Ρέι θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Πόλη του Φωτός: σχεδόν 20 έργα στο Bourse de Commerce – Pinault Collection και άλλα τόσα στο Centre Pompidou. Τέτοιας κλίμακας έκθεση έργων του είναι μια «πρώτη» στην Ευρώπη για τον Αμερικανό καλλιτέχνη. Οι δύο εκθέσεις λειτουργούν συμπληρωματικά η μία στην άλλη και οδήγησαν σε έκδοση εις βάθος για το έργο του Ρέι από το Centre Pompidou υπό την διεύθυνση των Jean-Pierre Criqui και Caroline Bourgeois.

Τα έργα που εκτίθενται στο Bourse de Commerce – Pinault Collection καταλαμβάνουν τα δύο τρίτα του εκθεσιακού χώρου, από το προαύλιο μέχρι τη ροτόντα, από το σαλόνι μέχρι τις αίθουσες στον δεύτερο όροφο. Παρουσιάζεται μια εξαιρετική συλλογή, συμπεριλαμβανομένων έξι έργων που εκτίθενται για πρώτη φορά σε δημόσια θέα και τα οποία προέρχονται από την Pinault Collection ή είναι δάνεια από μεγάλα διεθνή μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Δύο έργα από την Pinault Collection έχουν δοθεί ως δάνεια για την έκθεση στο Centre Pompidou. Και οι δύο εκθέσεις εγκαινιάζονται στις 16 Φεβρουαρίου· η έκθεση στο Bourse de Commerce – Pinault Collection ολοκληρώνεται στις 6 Ιουνίου και αυτή στο Centre Pompidou, στις 20 Ιουνίου.

Σημαντική προσωπικότητα στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή, ο Τσαρλς Ρέι γεννήθηκε στο Σικάγο το 1953 και σήμερα ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες. Στην καλλιτεχνική παραγωγή του είναι εμφανής μια εις βάθος γνώση της ιστορίας της γλυπτικής, από τα αρχαία ελληνικά γλυπτά μέχρι τις δημιουργίες κάποιων συγχρόνων του και τα έργα του διακρίνονται για την αμεσότητά τους.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία θέματος: Charles Ray, Horse and Rider