Το Καφέ Αλάβαστρον παρουσιάζει την παράσταση «Τρυφερές ιστορίες μισογυνισμού – a scratch night» …

σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Δήμητρας Μπάρλα.

Υπάρχουν γυναίκες που ξεγελούν. Με μια πρώτη ματιά φαίνονται οικείες, καθημερινές, ίσως και βαρετές. Εικοσάχρονα κοριτσόπουλα με χαραγμένη στο χαμόγελο την πίστη ότι είναι οι επόμενες σταρ, καθώς πρέπει δεσποινίδες καλών οικογενειών υπεράνω πάσης υποψίας, υποδειγματικές σύζυγοι που γνωρίζουν την τέχνη να διασκεδάζουν τους καλεσμένους τους με ανάλαφρες συζητήσεις και σπιτικά καναπέ σολωμού, μανάδες ταμένες στο σκοπό της ορθής ανατροφής των παιδιών τους. Προσοχή όμως, μην γελιέστε. Γιατί αυτές οι γυναίκες δεν είναι ούτε αθώες, ούτε αφελείς. Είναι θύτες, ταραντούλες που στον ιστό τους στήνουν θανάσιμες παγίδες στους άντρες γύρω τους. Τι κρίμα μόνο, που συχνά πέφτουν οι ίδιες μέσα.

Η ηθοποιός Δήμητρα Μπάρλα εμπνέεται από τα διηγήματα «Ιστορίες για Μισογύνηδες» της Patricia Highsmith και ζωντανεύει στη σκηνή του Καφέ Αλάβαστρον τρεις από τις ηρωίδες της συγγραφέα: μία χορεύτρια τάνγκο, μία παραμυθένια δεσποινίδα και μία τελειομανή οικοδέσποινα. Σε δύο μοναδικές βραδιές scratch τις Δευτέρες 14 και 21 Μαΐου, ξετυλίγονται με χιούμορ και σαρκασμό κάποιες από τις πιο μυστηριώδεις και απειλητικές πλευρές της γυναικείας ψυχολογίας, αλλά και των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων. Ποια είναι αυτή η λεπτή γραμμή που χωρίζει τη λογική από την τρέλα;

Η συγγραφέας Patricia Highsmith γεννήθηκε στην Αμερική το 1921. Έγινε ευρέως γνωστή με το μυθιστόρημα «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ», για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Έντγκαρ Άλαν Πόε των Αμερικανών Συγγραφέων Μυστηρίου. Οι «Ιστορίες για Μισογύνηδες» είναι μια συλλογή 17 διηγημάτων που έχει χαρακτηρισθεί ως «το λεκτικό ισοδύναμο του ναρκωτικού- είναι εύγεστο, προκαλεί μια ευφορία σκοτεινή και είναι απολύτως εθιστικό». Πρώτη φορά εκδόθηκαν το 1975 στην Αμερική.

Η παράσταση «Τρυφερές Ιστορίες Μισογυνισμού / a scratch night» εντάσσεται στο πλαίσιο των Βραδιών Θεάτρου που διοργανώνει το Καφέ Αλάβαστρον κάθε Δευτέρα του Μαΐου.

Φωτογραφία/ video trailer: Νίκος Βουρλιώτης
Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Δήμητρα Μπάρλα