Δέκα χρόνια μετά την τελευταία έκθεση της γκαλερί The Αpartment, η Crux Galerie με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει μια έκθεση-αφιέρωμα στην ιστορική γκαλερί που ξετυλίγεται σε δύο μέρη, επιχειρώντας μια αποτίμηση της σημασίας και επιδραστικότητα της στην εικαστική κοινότητα.

Παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ δημιουργικών ανθρώπων και ομάδων (για αυτό και ο τίτλος True Believers) και μία ευκαιρία να στοχαστούμε στην επαναδιατύπωση μίας ήδη καταγεγραμμένης ιστορίας που παραμένει ανοιχτή σε νέες ερμηνείας και αποχρώσεις.

Το 2001 ξεκίνησε τη λειτουργία του ο χώρος The Apartment σε ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Βουλής 21 στο Σύνταγμα αρχικά ως curatorial project. Η αναπάντεχη επιτυχία των δύο πρώτων εκθέσεων οδήγησε στη δημιουργία της γκαλερί με σκοπό την αντιπροσώπευση μια ομάδας καλλιτεχνών, ξένων και Ελλήνων, διαφορετικών γενεών, που συνέβαλαν και συμβάλλουν σε ένα εποικοδομητικό κοινωνικό διάλογο.

Η εναρκτήρια έκθεση με τίτλο It’s A Wonderful Life έθεσε θέματα ταυτότητας με αναφορές στη σεξουαλικότητα, το φύλο και τη φυλή τα οποία αν και σήμερα μοιάζουν κυρίαρχα στη σύγχρονη τέχνη, την εποχή εκείνη αντιμετωπίζονταν ως δευτερεύοντα ζητήματα στην ελληνική εικαστική σκηνή. Οι προβληματισμοί αυτοί διαμόρφωσαν το πρόγραμμα της γκαλερί από το 2001 έως το 2012.

Είκοσι χρόνια πριν, η γκαλερί συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως η Sonia Boyce (που φέτος κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στη Μπιενάλε της Βενετίας), η Nina Saunders και ο Larry Sultan. Παράλληλα, με τόλμη υποστήριξε και δημιούργησε ευκαιρίες για σημαντικούς και όχι προβεβλημένους στην τοπική εικαστική κοινότητα καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Μπαλατσός, o Δημήτρης Ντοκατζής καθώς και μια σειρά νέων Ελλήνων καλλιτεχνών με πολύ συγκεκριμένες ανησυχίες και οπτική όπως η Caroline May, που πρόσφατα είχε ατομική έκθεση στο Camberwell Space του Λονδίνου και η Maria Antelman, που δουλειά της συμπεριλήφθηκε στο New Photοgraphy στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης το 2020.

Ο στόχος της έκθεσης όμως δεν περιορίζεται στο να καταγράψει τη σημασία και ανθεκτικότητα των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, αλλά να υπογραμμίσει το ιδεολογικό πλαίσιο της γκαλερί και την τολμηρή και ρηξικέλευθη ματιά της σε ζητήματα συμπερίληψης. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από το 60% των εκτιθέμενων καλλιτεχνών ήταν γυναίκες.

Σε αυτή τη λογική, η έκθεση χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο μέρος (28 Μαΐου – 30 Ιουλίου) εστιάζει σε ζητήματα ταυτότητας και συμπερίληψης, ενώ το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στη ζωγραφική που μέσω της λεπτής ειρωνείας, και ενίοτε μέσω της παρωδίας και της ανακύκλωσης των πηγών αναζωογονείται και επαναπροσδιορίζεται (15 Σεπτεμβρίου – 22 Oκτωβρίου 2022).

Η έκθεση που γίνεται σε επιμέλεια του Βασίλη Ντούπα, ιδρυτή της γκαλερί Τhe Apartment αντικατοπτρίζει την διάθεση για συνεργασία που έχει από την αρχή δείξει η Crux Galerie και την ανάγκη να ανατρέξουμε και να επανεκτιμήσουμε την προσφορά συγκεκριμένων χώρων στην εξέλιξη της εικαστικής σκηνής της χώρας. Παράλληλα, ετοιμάζεται μια έκδοση που θα συνοδεύει την έκθεση.

Oι καλλιτέχνες που περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος της έκθεσης είναι: Maria Antelman, Vassili Balatsos, Sonia Boyce, Dimitris Dokatzis, Maria Finn, Carοline May, Sadie Murdoch, Nina Saunders, Larry Sultan, Neal Tait, Kostas Tsolis

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Vassili Balatsos, Untitled, 2021, Oil on canvas