Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Τρίτη 31 Αυγούστου, με την επίκαιρη θεατρική παράσταση «Αρνούμαι να ξεχάσω», σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ και σκηνοθεσία της Ελευθερίας Τέτουλα, που θα δοθεί στις 9 το βράδυ στον αύλειο χώρο της Οικίας Νταμπούδη.

Θα συνεχιστούν την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου με τη θεατρική παράσταση «Οι τελευταίες ώρες του Γρηγόρη Αυξεντίου», σε συνεργασία με το Κυπριακό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας, στις 9 το βράδυ στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου με το 77ο Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, και το Αρχιερατικό τρισάγιο στο Μνημείο Θυμάτων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα. Θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών και ομιλία.

«Με πλήρη συναίσθηση και σεβασμό στην ιστορία και στην εθνική μας συνείδηση δίνουμε και φέτος το παρών εδώ στον μαρτυρικό Χορτιάτη, τιμώντας τους ήρωες νεκρούς μας. Ποτέ ξανά. Δεν ξεχνάμε, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δεν λησμονούμε, γιατί η ιστορία δεν αλλάζει, γιατί η συλλογική μας συνείδηση διατηρεί άσβεστη τη μνήμη. 77 χρόνια μετά η τραγωδία του Ολοκαυτώματος δε θα σβήσει ποτέ από τη μνήμη και την καρδιά μας. Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε την ιστορική μας Μνήμη και να διδάξουμε τα γεγονότα στα παιδιά μας. Με επίκαιρο πάντα το αίτημα να συμπεριληφθεί η ιστορία του τόπου μας στα σχολικά εγχειρίδια της πατρίδας μας», τονίζει σε μήνυμά του για τις φετινές εκδηλώσεις ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

9.00 μ.μ. «Οικία Νταμπούδη». Θεατρική παράσταση «Αρνούμαι να ξεχάσω» σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε. Σκηνοθεσία Ελευθερία Τέτουλα.
Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021
7.00 μ.μ «Φούρνος Γκουραμάνη». Τόπος του Μαρτυρίου. Επιμνημόσυνη Δέηση.
9.00 μ.μ Προαύλιο Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη. Θεατρική παράσταση “Οι τελευταίες ώρες του Γρηγόρη Αυξεντίου” σε συνεργασία με το Κυπριακό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας.

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

7.30 π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη.
10.15 π.μ. Πέρας υποδοχής προσκεκλημένων στην πρώην Κοινότητα Χορτιάτη.
10.30 π.μ. Τέλεση 77ου Αρχιερατικού Μνημόσυνου στον Ιερό Ναό Αγίου
Γεωργίου Χορτιάτη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα
11.00 π.μ. Μετάβαση με πομπή στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο.
11.15 π.μ. Ομιλία.
11.30 π.μ. Προσκλητήριο Νεκρών. Καταθέσεις στεφάνων.
12.00 μ.μ. Ενός λεπτού σιγή.
12.01 μ.μ. Εθνικός Ύμνος. Πέρας Τελετής