Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του ποιητή της Ρωμιοσύνης κυκλοφορεί με επιμέλεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Έτους Ρίτσου 2009, με 31 ποιήματα από τη συλλογή Διάδρομος και σκάλα, τα οποία γράφτηκαν κατά την περίοδο του κατ\’ οίκον περιορισμού του Γιάννη Ρίτσου στη Σάμο.

Τα ποιήματα αποτυπώνουν τόσο τη δημιουργική αγωνία του ποιητή όσο και την απογοήτευσή του από τις περιπέτειες του τόπου και της υγείας του.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Χρύσα Προκοπάκη, στο 48σέλιδο ένθετο που συνοδεύει το cd, …ο ποιητής, μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο ή σε δεύτερο (εις εαυτόν), εξομολογητικός, κάποτε (αυτο)σαρκαστικός γράφει εν θερμώ, συχνά τρία και τέσσερα ποιήματα την ίδια μέρα, λες και θέλει να προλάβει να αποθέσει στο χαρτί όλο το \’ανώφελο\’, αυτό το \’ατεμάχιστο τίποτα.

Αξίζει να σημειωθεί, ως ιστορικό της έκδοσης, ότι οι συγκεκριμένες ηχογραφήσεις (σε κασέτα) μεταφέρθηκαν κρυφά από τον Γάλλο φίλο του, σκηνοθέτη Αντουάν Βιτέζ, ο οποίος τον είχε επισκεφθεί στο νησί κατά τη διάρκεια της εξορίας του.

Το υλικό παραδόθηκε κατόπιν στην κα Προκοπάκη που φρόντισε, παραχωρώντας το ευγενικά, ώστε να αξιοποιηθεί από το ΕΚΕΒΙ με την παραγωγή και κυκλοφορία της παρούσας, καλαίσθητης κασετίνας.

Η έκδοση διατίθεται σε βιβλιοπωλεία και δισκοπωλεία σ\’ όλη την Ελλάδα.