Η άνοιξη του 2019 έφερε στα ράφια των βιβλιοπωλείων ένα πλήθος ετερόκλητων και συναρπαστικών μυθιστορημάτων που προσφέρονται για μεγάλες αναγνωστικές περιπέτειες. Μεταξύ άλλων, οι εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν πρόσφατα μερικά πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετική παρέα για τις απριλιάτικες μέρες μας.

Τα μυστικά μιας «Φωτεινής Πολιτείας» φέρνει στην επιφάνεια στο ομώνυμο βιβλίο του ο Andrés Barba, το μεγαλύτερο ταλέντο της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για μια συγκλονιστική αφήγηση, όπου μια αλλόκοτη και επικίνδυνη παρέα παιδιών αλλάζει τον ρου της ιστορίας μιας μικρής πόλης των τροπικών, του Σαν Κριστόμπαλ.

Ο μεγάλος Αργεντίνος συγγραφέας Ερνέστο Σάμπατο – ο τελευταίος κλασικός της αργεντίνικης λογοτεχνίας σύμφωνα με την El pais – στο έργο του «Περί ηρώων και τάφων» αφηγείται μια παράδοξη ιστορία που περιστρέφεται γύρω από την τελευταία απόγονο μιας μεγάλης δυναστείας αριστοκρατών και την αποτρόπαια, αινιγματική της πράξη.

Στον μυστηριώδη και συχνά… σκοτεινό κόσμο των παρασκηνίων μάς μεταφέρει ο Patrick McGrath, μετρ του γκροτέσκου, μέσα από το μυθιστόρημα «Το φάντασμα του βεστιαρίου» . Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον απροσδόκητο θάνατο ενός μεγάλου θεατρικού ηθοποιού και τα σημαντικά μυστικά που έρχονται στο φως πριν από την επίλυση του μυστηρίου.


~ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ~

Φωτεινή Πολιτεία

Andrés Barba

Σαν Κριστόμπαλ. Στη μέχρι πρότινος ήσυχη πόλη συμβαίνουν παράδοξα γεγονότα. Τριάντα δύο παιδιά απροσδιόριστης καταγωγής εμφανίζονται από το πουθενά, μιλώντας μια ακαταλαβίστικη γλώσσα. Σχεδόν αμέσως προκαλούν μια σειρά από βίαιες και συχνά αιματηρές αναταραχές, κάτι που αναστατώνει τις λεπτές ισορροπίες της τακτοποιημένης και ήσυχης τοπικής κοινωνίας.

Ύστερα από είκοσι χρόνια, ένας άνδρας που είχε ενεργή εμπλοκή σε αυτή τη μυστηριώδη υπόθεση, αποτυπώνει λεπτομερειακά το πώς τα αλλόκοτα γεγονότα του παρελθόντος καθόρισαν και επαναπροσδιόρισαν τις κοινωνικές έννοιες και τις πολιτισμικές αξίες της μικρής τροπικής πόλης.

Περί ηρώων και τάφων

Ερνέστο Σάμπατο

Μια καλοκαιρινή μέρα του 1955 η τελευταία απόγονος μιας ισχυρής δυναστείας της Αργεντινής προβαίνει σε μια αποτρόπαιη πράξη: Σκοτώνει τον ίδιο της τον πατέρα και κλειδώνεται μαζί του σε ένα δωμάτιο, που εν τέλει πυρπολεί. Οι εικασίες γύρω από τις καταστάσεις που πυροδότησαν τις παρανοϊκές κινήσεις της κληρονόμου είναι πολλές και εμπλέκουν διάφορα επιφανή πρόσωπα της τοπικής κοινότητας.

Μέσα στις σελίδες του Ερνέστο Σάμπατο αναδεικνύεται ένας γλωσσικός και εικονοπλαστικός πλούτος, όπου υφαίνονται με αριστουργηματικό τρόπο το πάθος, η φιλοσοφία και η κοινωνική τοιχογραφία του Μπουένος Άιρες.

Το φάντασμα του βεστιαρίου

Patrick McGrath

1947. Ενώ η κοινωνία του μεταπολεμικού Λονδίνου προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές που άφησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο ξαφνικός θάνατος ενός διάσημου θεατρικού ηθοποιού αναταράζει την πόλη. Η εβραϊκής καταγωγής χήρα του, παρά το βαρύ πένθος θα έρθει σύντομα αντιμέτωπη με τον τρομακτικό πρότερο βίο του κοσμαγάπητου συζύγου.

Με φόντο τον γοητευτικό κόσμο του θεάτρου και των ανθρώπων που κινούνται πίσω από μια καλοφωτισμένη σκηνή, οι αποκαλύψεις γύρω από αυτόν τον αινιγματικό θάνατο θα ξυπνήσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος, αποκαλύπτοντας για ακόμα μια φορά το ζοφερό πρόσωπο του ναζισμού.