Η νέα θεατρική ομάδα Nota Bene συμμετέχοντας στο διεθνές 70/70 Horovitz Project, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα, τρία έργα του Israel Horovitz στο θέατρο Ιλίσια Ντενίση Β΄Σκηνή Βολανάκης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου από την Παρασκευή  6 Νοεμβρίου.

Το Barefoot Theatre Company παρουσιάζει το θεατρικό γεγονός της χρονιάς με το 70/70 Horovitz Project, ένα παγκόσμιο ετήσιο καλλιτεχνικό γεγονός αφιερωμένο στα εβδομηκοστά γενέθλια του Israel Horovitz με εβδομήντα από τα έργα του.

Το Barefoot Theatre Company, ηγείται περισσότερων από 50 θεατρικών εταιριών απ’όλο τον κόσμο με συμμετοχές από Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τσεχία, Σκανδιναβία, Μέση Ανατολή, Ιαπωνία, Κορέα, Αυστραλία και ΗΠΑ. Περιλαμβάνει αναγνώσεις, αναλόγια και πλήρεις θεατρικές παραγωγές 70 έργων του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα.

Το πρώτο έργο Σκηνικές Οδηγίες είναι ένα σκληρό οικογενειακό δράμα, ένας οικογενειακός εφιάλτης, που όμως σκοινοβατεί επικίνδυνα ανάμεσα στο τραγικό και το γελοίο. Μετά την κηδεία των γονιών τους , τρία αποξενωμένα και δυσλειτουργικά αδέρφια προσπαθούν να επικοινωνήσουν και να υπάρξουν μέσα από σκηνικές οδηγίες. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Actors\’ Studio της Νέας Υόρκης το 1976.

Με άμεση και σκληρή γραφή, απόλυτα συγκεκριμένες αναφορές και χωρίς τις στιλιστικές ιδιομορφίες των Σκηνικών Οδηγιών, τα έργα What Strong Fences Make και Beirut Rocks ακολουθούν κι αυτά μια πορεία προς τα άκρα. Τα έργα διαδραματίζονται στην πύλη του τείχους της Ραμάλα που χωρίζει τους Ισραηλινούς από τους Παλαιστίνιους κατοίκους της λωρίδας της Γάζας και σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών του 2006. Ο κοινός χώρος είναι η Μέση Ανατολή. Ο κοινός τόπος είναι η βία.

Το What Strong Fences Make  είναι έργο του 2009. Ένας νέος Ισραηλινός καθηγητής πανεπιστημίου προσπαθεί να περάσει απέναντι. Την πύλη φυλάει ένας παλιός του συμμαθητής.

Το Beirut Rocks πρωτοπαρουσιάστηκε στο Theatre Row Studio της Νέας Υόρκης το 2007 και έχει ήδη μεταφραστεί και ανέβει σε πολλές χώρες με ιδιαίτερη πάντα επιτυχία. Τέσσερεις Αμερικάνοι φοιτητές βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου περιμένοντας να φυγαδευτούν από την Βηρυτό. Η ακραία βία που τους κυκλώνει και τους απειλεί δεν θα τους αφήσει αλώβητους.

Σε μια πρώτη παρουσίαση του Beirut Rocks από το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου τον Μάρτιο του 2009 προς τιμή του συγγραφέα, ο Israel Horovitz γνώρισε τους ηθοποιούς του έργου, που με την δική του πεισματική ενθάρρυνση αποφάσισαν να ιδρύσουν την ομάδα ηθοποιών Nota Bene και σ\’ αυτούς του χαλεπούς κι επικίνδυνους καιρούς να τολμήσουν αυτή τη παράσταση .

Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου, Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου, Σκηνικά – Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος, Επεξεργασία ηχητικών – εφέ:  Γιώργος Ατσικνούδας –  Χρήστος Μαυρίδης, Μουσική επιμέλεια – Φωτισμοί: Γιώργος Οικονόμου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίνος Παναγιωτάκης, Μαρίνα Σαμάρκου, Χριστιάνα Κουλιζάκη, Σάββας Κοβλακάς.