Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Days Chania θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως και τις 28 Ιουλίου στα Χανιά για 9η συνεχή χρονιά.

Επενδύει στον άνθρωπο, σώμα, χορευτή, δημιουργό και μας υπενθυμίζει ότι ο χορός υπάρχει παντού και μας αφορά όλους. Εμπεριέχεται σε κάθε μεγάλη ή μικρή κίνηση, στους ήχους, τη μουσική αλλά και τις σιωπές, σε κάθε συνήθεια, επιθυμία της καθημερινότητας μας, της δυσκολίας αλλά και της απλότητας που περικλείεται στιγμιαία σε πράξεις και σκέψεις. Καλεί το κοινό να βιώσει την εμπειρία της χορευτικής τέχνης και δημιουργικής διαδικασίας και εστιάζει στην ανάπτυξη της πολυφωνίας, της καινοτομίας και του πλουραλισμού.


Πρόγραμμα

Orbital
Γιάννης Καρούνης – Saltator Physical dance group [Ελλάδα]

16 Ιουλίου | 17:00 – 21:00 | Αρχοντάκη – Τζανακάκη – Δημοτική Αγορά- Μουσούρων

Tο Orbital στο κέντρο των Χανίων. Η παρουσία του έργου στην πόλη των Χανίων σηματοδοτεί τις προθέσεις του δημιουργού για ισορροπία και παρουσιάζει την σημαντική αλλά και συμπαντική έννοια της ισορροπίας που επιδιώκει κάθε άνθρωπος στην ζωή του πάνω στον πλανήτη. Ο Ιωάννης Καρούνης ως δημιουργός επιλέγει το πολυσύχναστο – εμπορικό κέντρο της πόλης ως έναν πυρήνα ζωής που καταγράφει και εκπέμπει ασταμάτητα τις επιθυμίες των περαστικών να χαράξουν και να αποτυπώσουν την δική τους διαδρομή και την προσπάθεια τους για ισορροπία.

O performer βρίσκεται σε τροχιά με τον πλανήτη του και μαζί με τους πολίτες, αλλά και την πόλη των Χανίων. Όλα τα στοιχεία περιστρέφονται γύρω του αντιπροσωπεύοντας τον καθημερινό άνθρωπο, μέσα στα εκατομμύρια ανθρώπους και καταστάσεις, στην αέναη προσπάθεια να ισορροπήσει.
Ένας άνθρωπος και μια μπάλα… Τους συνδέει η δημιουργία μιας τροχιάς που διαγράφεται μέσα από συνεχείς, αγωνιώδεις προσπάθειες του ατόμου να ισορροπήσει.Σε αυτή την τροχιά αντικείμενο και υποκείμενο αναπτύσσουν μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση που εκφράζεται αλληγορικά σε μια άμεση σωματικότητα.

Η μπάλα μπορεί να αποτελέσει διπλό σύμβολο και να εξασφαλίσει δυο ερμηνείες: Στην πρώτη ανάγνωση μετουσιώνει τον κλειστό χώρο ενός εσώτερου, προστατευμένου, προ-κοινωνικού ψυχισμού, μέσα στον οποίο κρύβεται η απλότητα και η ελευθερία της ύπαρξης. Σε μια δεύτερη ερμηνεία η μπάλα ενσαρκώνει ένα άλλο σώμα, μια άλλη οντότητα, στην οποία ο άνθρωπος προσπαθεί να εισχωρήσει, να την κατανοήσει, αλλά και να συμπορευθεί μαζί της. Τελικά, είτε με τη μπάλα να συμβολίζει έναν εσωτερικό περίκλειστο τόπο ατομικής ελευθερίας, είτε ως άλλο σώμα που χρησιμοποιείται ως όχημα για την αυτο-ολοκλήρωση, ο πλάνητας, καταφεύγει μέσω της μνήμης, στην αποδιωγμένη παιδικότητα που αποτελεί το κλειδί για να ισορροπήσει τη μπάλα με την αμφιθυμία του και με αυτόν τον τρόπο να περισώσει την οντική ενότητα του.

Συντελεστές:
Performer: Ιωάννης Καρούνης

Πληροφορίες:
Είσοδος Ελεύθερη

Volitant
Góbi Dance Company [Ουγγαρία]

16 Ιουλίου | 21:30 | Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων

– Μικροκινήσεις που επεκτείνονται –

Η ερμηνεία (παράσταση) της Rita Gobi παρουσιάζει την ενδιάμεση κατάσταση του «δεν είναι ήδη εδώ» και του «όχι ακόμη εκεί» καθοδηγώντας μας στον κόσμο της μεταμόρφωσης. Για αυτή την παραγωγή ο σύνθετης David Szebo σύνθεσε μουσική χρησιμοποιώντας σήματα Μορς και ήχους θορύβου, ακουστικούς και ηλεκτρονικούς. Αυτά είναι τα σημεία αναφοράς αυτής της χορευτικής παράστασης που σχεδιάστηκε με ελάχιστα σύνεργα και που οδηγεί σε μια πλήρη θεατρική παρουσία.

To Volitant συμπεριλήφθηκε στη λίστα Aerowaves Twenty 18. Η παραγωγή έλαβε το Rudolph Laban Award για την καλύτερη σύγχρονη παράσταση τη σεζόν 2017 στη Βουδαπέστη και επίσης πήρε το Βραβείο της πιο επιτυχημένης παράστασης στο 45o Infant Festival στο Novi Sad,τον Ιούλιο του 2018. Η παράσταση έλαβε το Ειδικό Βραβείο στο Sentitos Festival που διοργανώθηκε στη Valencia, τον Μάιο του 2018.

Συντελεστές:
Χορογραφία & ερμηνεία: Rita Góbi
Μουσική: Dávid Szegő
Σχεδιασμός φωτισμού: Pavla Beranová (CZ)
Τεχνικός φωτισμού: Zuzana Režná / Jan Tranta (CZ)
Κοστούμια: Judit Sinkovics
Παραγωγός: Ágnes Bakk
Βοηθός παραγωγής: Liliána Maros
Με την υποστήριξη: National Cultural Fund, Ministry of Human Resources, Workshop Foundation, SÍN Cultural Centre, MOHA – Mozdulatművészetek Háza /Orkesztika Alapítvány, gaborgobi.com, Red Print
Photo by: Marcell PitiVideo by: Krisztián Pamuki
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Bethlen στη Βουδαπέστη το 2017.

Πληροφορίες:
Τιμές εισιτηρίων: 12ευρώ κανονικό, 9ευρώ φοιτητικό- ανεργίας [και για τις 2 παραστάσεις]
Κρατήσεις: 6974033169

Absentia
Compagnie Warren [Γαλλία]

16 Ιουλίου | 22:10 | Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων

ABSENTIA: Ο τίτλος έχει βασιστεί στη λατινική έκφραση in absentia που σημαίνει «Ελλείψει του ενδιαφερόμενου». Η επίδραση του σώματος σε έναν άδειο χώρο θα είναι πάντα ένα μυστήριο για μένα. Πράγματι είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι συνέπειες των πράξεων ή των ενεργειών μας, μόλις αυτές έχουν επιτευχθεί.

Η Absentia αποκαλύπτει τα αποτυπώματα ενός σώματος στον χώρο. Όπως κινείται, οι πολυμορφικές παραλλαγές αμφισβητούν το μυστήριο. Αυτό το κομμάτι είναι το αποτέλεσμα της περιέργειας να εξερευνηθούν οι τροχιές των φυσικών κινήσεων και των μεταγραφών τους στον χώρο. Ψάχνει να βρει ένα φως στον χώρο ανάμεσα στο που βρίσκεται τώρα το σώμα και που βρισκόταν, πως το σώμα εισέρχεται στον χώρο, και τι ίχνη μένουν στον χώρο, όταν το σώμα αποσύρεται από αυτόν.

Συντελεστές:
Χορογραφία: Liam Warren
Μουσική: Jean-Philippe Barrios aka lacrymoboy
Φωτισμοί: Julien Guéret + Liam Warren
Συμπαραγωγή: Pavillon Noir, Centre Chorégraphique National

Πληροφορίες:
Τιμές εισιτηρίων: 12ευρώ κανονικό, 9ευρώ φοιτητικό- ανεργίας [και για τις 2 παραστάσεις]
Κρατήσεις: 6974033169