Πρόκειται για τις παραστάσεις Λίμνη των κύκνων σε χορογραφία του διευθυντή του Μπαλέτου, Κωνσταντίνου Ρήγου, το Herrumbre (Σκουριά) του σπουδαίου Ισπανού χορογράφου Νάτσο Ντουάτο και το τρίπτυχο Στραβίνσκι Από τη Ρωσία με αγάπη σε χορογραφίες του Δάφνι Κόκκινου, του διακεκριμένου Γερμανού χορογράφου Μάρκο Γκαίκε και του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Κωνσταντίνος Ρήγος, σημειώνει σχετικά με τις παραγωγές:

Μέσα από συναντήσεις με παλιούς και νέους συνοδοιπόρους, σύνθεση παλιών και νέων υλικών και πολλές συζητήσεις με τους χορευτές της ΕΛΣ, σε διάστημα λίγων μηνών σχεδιάσαμε το πρόγραμμα του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη σεζόν 2018/19.

Εναρκτήρια παραγωγή μας, θα είναι μια νέα χορογραφία της Λίμνης των κύκνων, την οποία θα υπογράψω ο ίδιος. Το συγκεκριμένο έργο υπερίσχυσε στις αναζητήσεις μου, πρωτίστως λόγω της αγάπης που έχω στη μουσική του Τσαϊκόφσκι. Πέραν τούτου, πρόκειται για ένα έργο «υψηλής θερμοκρασίας», ιδανικό για να προκαλέσει τις δυνάμεις και τις αντοχές της ομάδας μας. Το πώς ο καλλιτέχνης, αλλά και ο θεατής του σήμερα, μπορεί να ξαναδεί, να ξαναγαπήσει και να ξανανακαλύψει ένα κλασικό έργο τέχνης αποτελεί τον βασικό προβληματισμό για τη συγκεκριμένη δημιουργία.

Ακολουθεί μια δημιουργία του Νάτσο Ντουάτο, ενός από τους σημαντικότερους χορογράφους της γενιάς του, που έχει ξεχωρίσει για τον βαθιά συγκινητικό τρόπο που παρουσιάζει τις αδυναμίες της ανθρώπινης ύπαρξης. Το έργο του Herrumbre (Σκουριά), που έχουμε θα τη χαρά να παρουσιάσουμε, σοκάρει λόγω της σκληρότητάς του, και ταυτόχρονα εντυπωσιάζει χάρη στον μοναδικό κινησιολογικό του κώδικα και τη δύναμη των εικόνων του. Είμαι πεπεισμένος πως η χορογραφία θα αναδείξει τις αρετές των χορευτών μας, αλλά και την ίδια στιγμή, πως οι χορευτές μας θα δώσουν νέα πνοή στη χορογραφία.

Τη σκυτάλη παίρνει το τρίπτυχο αφιέρωμα στον Στραβίνσκι με ενιαίο τίτλο Από τη Ρωσία με αγάπη. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που ο Δάφνις Κόκκινος αποδέχτηκε την πρότασή μας για μια νέα χορογραφία της Ιεροτελεστίας της Άνοιξης ειδικά για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος έχει συνδεθεί ως χορευτής με την ομώνυμη εμβληματική χορογραφία της Πίνα Μπάους.

Το Τραγούδι του αηδονιού παρουσιάζεται σαν ένα οπτικό ποίημα από τον Μάρκο Γκαίκε, οι εφευρετικές χορογραφίες του οποίου δημιούργησαν αίσθηση και προσέλκυσαν τη διεθνή προσοχή ήδη από το ντεμπούτο του. Τον ευχαριστώ πολύ που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά του.

Το τρίπτυχο κλείνουν οι Γάμοι, μια παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1993 από το Χοροθέατρο Οκτάνα. Είναι ένα από τα έργα μου που πάντοτε ευχόμουν να παρουσιαστεί από μία ομάδα κλασικού χορού και χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου με τους χορευτές της ΕΛΣ.

Τέλος, τις χορογραφίες της παραγωγής Μαγεία στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Όπερα και Μόδα» θα υπογράψουν χορευτές της ΕΛΣ. Ανυπομονώ να γνωρίσω και να συστήσω στο κοινό και αυτή την πλευρά τους!

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ για την υποστήριξη στο έργο μας, την ομάδα των συνεργατών μου στη διεύθυνση του μπαλέτου και το σύνολο των χορευτών μας για την αφοσίωση και το πνεύμα συνεργασίας που επιδεικνύουν καθημερινά.

– Κωνσταντίνος Ρήγος


Συνοπτικά οι τρεις παραγωγές του Μπαλέτου της ΕΛΣ:

Η λίμνη των κύκνων, Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

10, 11, 16, 17, 18 Νοεμβρίου & 22, 28, 29 Δεκεμβρίου 2018
Ώρα έναρξης 20.00 (Κυριακές 18.30)
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Χορογραφία – σκηνικά Κωνσταντίνος Ρήγος
Κοστούμια Γιώργος Σεγρεδάκης
Συνεργάτιδα σκηνογράφος Μαίρη Τσαγκάρη

Με την Ορχήστρα, του Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Herrumbre, Νάτσο Ντουάτο

6, 8, 9, 15, 16, 17 Φεβρουαρίου 2019
Ώρα έναρξης 20.00 (Κυριακές 18.30)
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χορογραφία Νάτσο Ντουάτο
Μουσική Πέδρο Αλκάλντε, Σἐρχιο Καβαγέρο, Ντέιβιντ Ντάρλινγκ
Σκηνογραφία Τζαφάρ Τσαλάμπι
Κοστούμια Νάτσο Ντουάτο
Φωτισμοί Μπραντ Φηλντς

Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Από τη Ρωσία με αγάπη – Τρίπτυχο χορού Στραβίνσκι

6, 7, 10, 13, 19, 21 Απριλίου 2019
Ώρα έναρξης 20.00 (Κυριακές 18.30)
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χορογραφίες Δάφνις Κόκκινος, Μάρκο Γκαίκε, Κωνσταντίνος Ρήγος

Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής


Φωτογραφία: Μπαλέτο ΕΛΣ. ©Κωνσταντίνος Ρήγος


Διαβάστε επίσης:

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2018-2019 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής