Η Odeonπαρουσιάζει την τρισδιάστατη κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Τούρμπο, η οποία θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013.

 

Από τους δημιουργούς των ταινιών «Μαδαγασκάρη», «KungFuPanda» και «Οι Κρούντς» έρχεται μια τρισδιάστατη κωμωδία υψηλών ταχυτήτων με πρωταγωνιστή τον Τούρμπο, ένα σαλιγκάρι που ονειρεύεται να γίνει μια μέρα το γρηγορότερο σαλιγκάρι του κόσμου.

 

Κανένα όνειρο δεν είναι μεγάλο, κανένας ονειροπόλος μικρός!

 

O Τούρμπο είναι ένα μικρό σαλιγκάρι με μεγάλα όνειρα. Δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με τους ρυθμούς της ζωής του. Η εμμονή του με την ταχύτητα τον έχει μετατρέψει σε παραγκωνισμένο μέλος της αργής και προσεκτικής κοινωνίας των σαλιγκαριών. Παρότι εκείνος αρνείται να συμμορφωθεί, ξαφνικά, ύστερα από ένα περίεργο ατύχημα η ζωή του Τούρμπο θα αλλάξει αφού αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις που του επιτρέπουν να κινείται με απίστευτη ταχύτητα. Ξεκινά, λοιπόν, ένα απίθανο ταξίδι αψηφώντας κάθε δυσκολία με σκοπό να εκπληρώσει το όνειρό του: να συναγωνιστεί απέναντι στους καλύτερους στον αγώνα Indianapolis 500. Ο Τούρμπο, είναι το απόλυτο αουτσάιντερ που ασκεί το φαινομενικά αδύνατο έχοντας πάντα στο μυαλό του τη φράση «κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο, κανένας ονειροπόλος δεν είναι μικρός».

 

Όταν συναντάμε τον Τούρμπο, εκείνος είναι ο «αλητάκος» της κοινότητας των σαλιγκαριών, τα μέλη της οποίας δεν έχουν μεγάλα όνειρα όπως εκείνος, αλλά τους ενδιαφέρουν περισσότερο τα κοινωνικά στερεότυπα. Ο αδερφός του Τούρμπο, ο Τσετ, του οποίου το μόνο μέλημα είναι η ασφάλεια, αγαπά πολύ τον αδερφό του, αλλά θεωρεί πως όλη αυτή η εμμονή με την ταχύτητα μπορεί να είναι καταστροφική.

 

Καθώς, ο Τούρμπο ξεκινά το ταξίδι του με σκοπό να εκπληρώσει τα όνειρά του, βρίσκεται ξαφνικά πάνω από την γέφυρα ενός αυτοκινητοδρόμου μέσα στο καπό ενός σπορ αυτοκινήτου και συγκεκριμένα μέσα σε ένα νιτρομπούκαλο, με αποτέλεσμα να αλλάξει η μοριακή του δομή. Το ατύχημα αυτό – ή μάλλον ευτύχημα για τον Τούρμπο – τον μετατρέπει σε ένα σαλιγκάρι, το οποίο μπορεί να τρέξει με 200 χλμ. την ώρα.

 

Ο αγώνας ξεκινά…

«Η ταινία είναι μια ιστορία σούπερ ηρώων και αγώνων ταχύτητας αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ιστορία για αδύναμους χαρακτήρες. Ο Τούρμπο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αουτσάιντερ, δεν περιμένεις να καταφέρει κάτι γεννημένος σαλιγκάρι, με μια ζωή είναι γεμάτη εμπόδια. Αν ψάξεις όμως λίγο πιο βαθειά, ένα σαλιγκάρι είναι ο τέλειος χαρακτήρας για να δημιουργήσεις μια ιστορία για αδύναμους και για όσους δεν τολμούν», λέει ο σκηνοθέτης.

 

Ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από ανθρώπους και γεγονότα που βρίσκονταν πολύ κοντά του. «Η βασική πηγή έμπνευσης ήταν ο γιος μου, ο οποίος ακόμα πριν αρχίσει να μιλάει είχε εμμονή με τα αυτοκίνητα και τους αγώνες ταχύτητας», λέει ο Σόρεν. Η άλλη πηγή έμπνευσής για τον Σόρεν ήταν ένα «σαλιγκαροπρόβλημα» που είχε στον κήπο του. Ένα σαλιγκάρι του έτρωγε τις ντομάτες που είχε στην αυλή του. «Αυτός ο συνδυασμός της αργής κίνησης (τα σαλιγκάρια) και της ταχύτητας (η εμμονή του γιού του) ήταν τα δύο καταλυτικά στοιχεία τα οποία με οδήγησαν στη δημιουργία της ιστορίας, η οποία επικεντρώνεται στα όνειρα των σαλιγκαριών, δηλ. στα όνειρα που έχει κάθε άνθρωπος».

 

Όνειρα…

Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες που μας δίνουν δύναμη να κάνουμε το μεγάλο βήμα. Μερικές ιστορίες ανθρώπων είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Έχουν τη δύναμη να μεταφέρουν το κοινό από τη δική τους ζωή, ακριβώς στην καρδιά των γεγονότων. Ξεπερνώντας τα στερεότυπα, μπορεί κανείς να καταφέρει πάρα πολλά.

 

Ο Τούρμπο είναι ένα ασήμαντο φαινομενικά σαλιγκάρι που ζει στην αυλή ενός σπιτιού και είναι πολύ απογοητευμένο από τη ζωή του. Γοητευμένος και παίρνοντας δύναμη από έναν Καναδό οδηγό αγώνων ταχύτητας, τον Γκυ Γκανιέ, αποφασίζει να βάλει ένα στόχο: να πάρει μέρος στον πιο γρήγορο αγώνα ταχύτητας. Παρότι, η φύση τον έκανε ένα από τα πιο αργά πλάσματα του κόσμους, εκείνος επιμένει. Θα τα καταφέρει τελικά;

 

 

Σκηνοθεσία:Ντέιβιντ Σόρεν

Σενάριο: Ντάρεν Λέμκε, Ρόμπερτ Σίγκελ, Ντέιβιντ Σόρεν

Παραγωγή: Λίζα Στιούαρτ

Ηθοποιοί(φωνές στα ελληνικά)

Γιώργος Σκούφης

Αντίνοος Αλμπάνης

Γιάννης Στεφόπουλος

Φώτης Πετρίδης

Βασίλης Μήλιος

Δημήτρης Μαρίζας

Πόπη Χατζηδημητρίου

Χρύσα Διαμαντοπούλου

Χρήστος Θάνος

Γιάννης Δρίτσας

Άγγελος Λιάγκος

Τηλέμαχος Κρεβάικας

Φωτογραφία: Kρις Στόβερ

Μουσική: Χένρι Τζάκμαν

Διάρκεια: 96’

Διανομή: Odeon