Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαΐου του 1997 στο Βασιλικό Θέατρο στο Λονδίνο. Γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε σημαντικά βραβεία του αγγλόφωνου θεάτρου (Laurence Olivier Award for Best New Play (1998), New York Drama CriticsCircle Award for Best Foreign Play (1999) κ.α.).

Το 2004, το έργο έγινε γνωστό παγκοσμίως, μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Μάικ Νίκολς, σε σενάριο του συγγραφέα.

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 17 ετών.

Λίγα λόγια για το έργο

Εσύ τι θέλεις;
Να μ’ αγαπάνε.
Τόσο απλά;
Δεν είναι και τόσο απλά.

Τέσσερα πρόσωπα εγκλωβισμένα μέσα σε ένα πλέγμα ερωτικών σχέσεων. Μια επιφανειακή εποχή, ένας κόσμος εικόνων και καταναλωτισμού. Οι σχέσεις εφήμερες, παροδικές, αναλώσιμες. Μια κοινωνία πολλαπλών επιλογών, όπου λείπει η βασική δυνατότητα για επιλογή μιας ζωής με νόημα, για επιλογή μιας σχέσης ουσιαστικής. Στο Τόσο Κοντά οι χαρακτήρες προσπαθούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, να επικοινωνήσουν, να αγαπηθούν. Όποτε επιχειρούν να πούνε την αλήθεια, οι σχέσεις τους ναυαγούν.

Η δυνατότητα να έρθουν «τόσο κοντά» μοιάζει τελικά ανέφικτη.

Ο λόγος του Μάρμπερ ακροβατεί ανάμεσα στο χιούμορ, την ειρωνεία και τον κυνισμό. Η τρυφερότητα μεταμορφώνεται σε απόρριψη, το πραγματικό ενδιαφέρον σε πρόκληση και πίσω από όλες τις λέξεις, όλες τις φράσεις του κειμένου, κρύβεται η βαθιά ανάγκη για αγάπη και συντροφικότητα, που παραμένει ένα άπιαστο όνειρο. «Ζούμε όπως ονειρευόμαστε. ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΙ».

Ο Πάτρικ Μάρμπερ, βαθύς γνώστης της θεατρικής γλώσσας, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό έργο, δομικά άρτιο, με γρήγορο ρυθμό, σχεδόν κινηματογραφικό – δεν είναι τυχαία άλλωστε η αριστουργηματική μεταφορά του «Closer» στη μεγάλη οθόνη, με τεράστια επιτυχία.

Ο Πέτρος Ζηβανός επανέρχεται στη σκηνή του ΚΘΒΕ για να αναδείξει με τη διεισδυτική του ματιά και με σκηνοθετική μαεστρία, τις εκρηκτικές σχέσεις ενός έργου που μας «ξεβολεύει», που μας κάνει να αναρωτιόμαστε, τελικά, πόσο κοντά μπορούμε να φτάσουμε ο ένας στον άλλον;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος, Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός, Σκηνικά-Κοστούμια: Λίλα Καρακώστα, Μουσική: Κώστας Βόμβολος, Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα, Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου, Video Art: Γιώργος Φλέγγας, Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Μπόλματη, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ελίνα Ευταξία, Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Μαρίνα Κολοκούρη

Παίζουν: Νατάσα Δαλιάκα (Άννα), Λάμπρος Κτεναβός (Νταν), Εριέττα Μανούρη (Άλις), Βασίλης Παπαγεωργίου (Λάρυ)