Η γκαλερί Αrt Zone 42 έχει την τιμή να παρουσιάσει τη νέα ενότητα ζωγραφικών έργων της Βασιλικής Κοσκινιώτου με τίτλο «Τόποι Μετάβασης», η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 28 Μαϊου, στις 8 μ.μ. Πρόκειται για την 4η ατομική έκθεση της ζωγράφου, με 12 έργα μεγάλων διαστάσεων σε καμβά και 15 μικρότερων σε χαρτί, δουλειά κυρίως των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Με έμπνευση από το ‘μυστήριο’ γύρω από τα Ελευσίνια Μυστήρια και από τις αρχέγονες θεότητες της γης, της γέννησης και του θανάτου που λατρεύονταν στην μεγάλη γιορτή, η έκθεση αφηγείται με τη σειρά της τα μυστήρια της αναγέννησης και της μεταμόρφωσης˙ αφηγείται την περιπέτεια του γήινου κύκλου της ζωής και μας μυεί στην ίδια την έννοια της μετάβασης. Η μετάβαση, σε τούτο το πλαίσιο, συνδέεται με το αρχετυπικό μυστήριο της δημιουργίας και γίνεται ένας άλλος ιδανικός τόπος περάσματος από το χάος ‘του κάτω κόσμου’ στην ‘επιφάνεια’ της μορφής, από το Μηδέν στο Όν της ύπαρξης και της πράξης.

Ανάμεσα στους δύο κόσμους, ξεχωρίζει ένας δεσμός που λειτουργεί ως γέφυρα: το Αυγό. Το σχήμα του έχει πάρει τη θέση του γνώριμου κύκλου στο έργο της Βασιλικής Κοσκινιώτου. Η ωοειδής περίκλειστη (ελλειπτική) σφαίρα του, ανοιχτή συγχρόνως σε άπειρες ερμηνείες, είναι ένα αιώνιο και ισχυρό σύμβολο, το οποίο ενσαρκώνει τόσο τη φύση του θηλυκού όσο και την «Δημιουργία ως Μητρότητα», όπως χαρακτηριστικά γράφει στο κείμενο του καταλόγου η συνεπιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Γιαγιάννου.

Τη ζωγραφική γλώσσα της καλλιτέχνιδος χαρακτηρίζει τόσο το πλούσιο χρώμα όσο και η επίμονη χρήση επαναλαμβανόμενων μοτίβων που παραπέμπουν στη φύση και στην κίνησή της, όπως η βροχή, το βέλος, ο καρπός – που εδώ είναι το ρόδι – καθώς και η ίδια η γραφή. Η γλώσσα άλλωστε, όπως και η διφυής καταγωγή μας από το σώμα της μητρός μας και της μητρικής μας γλώσσας αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη ζωγράφο. Δεν είναι τυχαίο ότι στα έργα της ενσωματώνει λέξεις και στίχους που αντλεί από το ποίημα της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ «Όταν το σώμα», αλλά και από έργα Ελληνίδων πεζογράφων, όπως «Το Κέικ» της Ρέας Γαλανάκης και η «Μελανίππη» της Μαρίας Γιαγιάννου.

Η Βασιλική Κοσκινιώτου αποφοίτησε με άριστα το 2006 από το τμήμα Εικαστικών Σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Από το 2008 έχει στο ενεργητικό της ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και το Τόκυο και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές ιδιωτικές και μουσείων ανά τον κόσμο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.