Φιλοτεχνημένα το 1829, τα σχέδια προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν ως εικονογραφήσεις σε ένα αδημοσίευτο βιβλίο και ήρθαν ξανά στο φως το 2019. Η απόκτηση τους έγινε δυνατή χάρη σε επιχορήγηση από το Art Fund.

Η ύπαρξη αυτών των εξαιρετικών μικρών σχεδίων – 103 συνολικά – είχε ξεχαστεί τα τελευταία 70 χρόνια. Τα έργα παλαιότερα άνηκαν στον συλλέκτη και κοσμηματοπώλη Henri Vever (1854-1842), και εμφανίστηκαν ξανά στο Παρίσι πέρυσι, στην ίδια πόλη όπου έγινε και η τελευταία καταγεγραμμένη τους εμφάνιση: σε δημοπρασία το 1948. Τα σχέδια – που δημιουργήθηκαν για ένα βιβλίο με τον τίτλο Great Picture Book of Everything – πιστεύεται ότι βρισκόντουσαν σε μια ιδιωτική συλλογή στη Γαλλία και ήταν άγνωστα μέχρι πρότινος στο ευρύ κοινό.

Katsushika Hokusai (1829), Cats and hibiscus: a standoff between two cats, with hibiscus ( fuyō ) behind © The Trustees of the British Museum

Τα σχέδια είναι μια σημαντική ανακάλυψη για τη ζωή και το έργο του Κατσουσίκα Χοκουσάι. Είναι ιδιαίτερα πολύτιμα, καθώς προέρχονται από μια περίοδο της καριέρας του καλλιτέχνη, κατά την οποία δεν δημιούργησε μεγάλο αριθμό έργων λόγω προσωπικών προβλημάτων. Αυτή τη δύσκολη περίοδο είχε πεθάνει η δεύτερη γυναίκα του, ενώ ο ίδιος είχε υποστεί ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση τους, ο Χοκουσάι είχε στείλει επιστολή όπου έγραφε πως βρίσκεται σε άθλια κατάσταση λόγω των χρεών του εγγονού του από τον τζόγο.

Katsushika Hokusai (1829), Virudhaka (Ruriō) (killed by lightning) © The Trustees of the British Museu

Ο λόγος για τον οποίο αυτά τα σχέδια ήταν κρυμμένα παραμένει ασαφής, αλλά σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής στην μακρόχρονη καριέρα του καλλιτέχνη, αποδεικνύοντας ότι στην πραγματικότητα μπήκε σε μια νέα έκρηξη δημιουργικότητας που σύντομα θα γεννήσει τη διάσημη σειρά εκτύπωσης, Τριάντα έξι απόψεις του βουνού Φούτζι (περ. 1831-1833).

Αυτή η απόκτηση εντάσσεται πλέον στην εκτενή συλλογή έργων του Κατσουσίκα Χοκουσάι από το Βρετανικό Μουσείο, μία από τα πιο ολοκληρωμένες και πλούσιες συλλογές με έργα του ταλαντούχου χαράκτη εκτός Ιαπωνίας. Με αυτή την σπουδαία απόκτηση το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει πλέον πάνω από 1.000 έργα του καλλιτέχνη -πίνακες, εκτυπώσεις, σχέδια και εικονογραφημένα βιβλία.

Preparatory drawing (hanshita-e) for an illustrated book, mounted on card. Prince Ling Wang of the Zhou riding on a crane; Tao Kan of the Jin dreaming he has wings and can travel the world. Ink on paper. © The Trustees of the British Museum

Το πιο διάσημο έργο του Χοκουσάι που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο είναι μια πανέμορφη πρώιμη εκτύπωση του έργου «Το Μεγάλο Κύμα έξω από την Καναγκάουα», που αποκτήθηκε το 2008, με τη βοήθεια του Art Fund. Ήταν το επίκεντρο της μεγάλης έκθεσης  «Χοκουσάι: Πέρα ​​από το Μεγάλο Κύμα», που πραγματοποιήθηκε το 2017 και την επισκέφθηκαν πάνω από 150.000 άνθρωποι.

Μπορείτε να δείτε όλη τη συλλογή με τα νεοαποκτηθέντα έργα του Κατσουσίκα Χοκουσάι εδώ.