Ρεσιτάλ υποκριτικής δίνει ο Στέργιος Ιωάννου στο Θέατρο Ειλισσός όπου ζωντανεύει το αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι Υπόγειο, σε μια παράσταση για μυημένους στην ενδοσκοπική αναζήτηση.

Επί μία ώρα κι ένα τέταρτο, σε διαρκή κίνηση και απόλυτη ταύτιση με τον ήρωα – αντιήρωα του «υπόγειου καθρέπτη του», κρατά το θεατή – ακροατή έκθαμβο και εντυπωσιασμένο. Δίπλα του στέκεται εξαιρετικά η νεαρή ηθοποιός Βίκυ Κουμούτσου. Ο μικρός ατμοσφαιρικός χώρος του Ειλισσού ότι πρέπει για τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Είμαι ένας άρρωστος άνθρωπος… είμαι ένας άνθρωπος κακός, είμαι απεχθής…
Έγκλειστος και καταδικασμένος στο υπόγειο κάτεργό του, πεσμένος στα νύχια του αγριότερου δήμιου, του αντίπαλου εαυτού. Ο Αντιήρωας του Υπογείου θα σπαράζει και θα φλέγεται απ\’ τον πόθο για ανεξαρτησία. Ένας άνθρωπος φοβισμένος, κακοποιημένος από ορφάνια, στέρηση και κοινωνική καταφρόνια, μειονεξία και ταυτόχρονα από ένα ευφυέστατο αιχμηρό νου που δουλεύει άγρυπνα και πυρετωδώς. Με τρομαγμένο ένστικτο διαισθάνεται πως μέσα απ\’ το μίσος είναι πιο ασφαλής παρά μέσα απ΄ την αληθινή αγάπη.

Με αφορμή το χιόνι που πέφτει μια παλιά του ανάμνηση η Λίζα θα καρφωθεί στη σκέψη του, θα γίνει εμμονή. Η μοναξιά του, η αποτυχημένη συναναστροφή με τους παλιούς συμμαθητές, η αδυναμία του να αφεθεί στην αγάπη της Λίζας είναι τα γεγονότα που θα μας συγκινήσουν και θα μας κάνουν να ταυτιστούμε με τον έγκλειστο Αντιήρωα του Υπογείου.

Μια παράσταση που σκηνοθετικά έχει τη σφραγίδα του Χρίστου Τσάγκα σε θεατρική διασκευή της Μάρως Βαμβουνάκη και σκηνικά Ελίντας Κράγια.