Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 στις 20:30 θα παρουσιαστεί μία ξεχωριστή αφήγηση, «Το Ταξίδι της Κυμοθόης», στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, ένα αρχαιολογικό-μουσικό παραμύθι, βασισμένο στην πολιτεία που άνθισε κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους στην περιοχή της Γρόττας, στο νησί της Νάξου. Τα ερείπια αυτής της πολιτείας, που κατοικήθηκε από το 1400-1200 π.Χ., εκτείνονται σε μεγάλο μέρος της θάλασσας στην παραλία της Γρόττας, αλλά, δυστυχώς, τα ισχυρά ρεύματα στην περιοχή δεν επιτρέπουν τη συστηματική ανασκαφή της.

Ειδικότερα, η Κυμοθόη είναι μία γοργόνα που ζει στη θάλασσα γύρω από το νησί της Νάξου. Όταν θα γνωρίσει τη Φιλίστα, ένα κορίτσι που κατοικεί στη μυκηναϊκή πόλη της Γρόττας, θα της δοθεί η ευκαιρία, μέσα από τις περιγραφές της καινούργιας της φίλης, να γνωρίσει την πόλη και τους κατοίκους της, ενώ και η ίδια η γοργόνα θα προσφέρει στη Φιλίστα ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του βυθού.  Η ξαφνική όμως βύθιση της πολιτείας της Φιλίστας θα την αναγκάσει να φύγει μακριά, αφήνοντας την Κυμοθόη να φυλάει παντοτινά την πολιτεία της φίλης της, προστατεύοντάς την με τα πιο άγρια κύματα.

Το συγκεκριμένο παραμύθι παρουσιάστηκε από τους Δρ. Εύη Παπαδοπούλου και Δρ. Νίκο Ξανθούλη, με μεγάλη επιτυχία, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ παιδικού και νεανικού παραμυθιού που διοργανώθηκε από την EBU στη Μπρατισλάβα το Νοέμβριο του 2014. Μέσα στο 2015 αναμένεται η έκδοσή του από τις εκδόσεις Καλέντη.

Εύη Παπαδοπούλου

Η Δρ. Εύη Παπαδοπούλου είναι αρχαιολόγος, Διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1996 υπήρξε ενεργό μέλος σε ανασκαφές στην Πάτρα, στη Ν. Όλυνθο Χαλκιδικής, στη Δωδώνη, στην Ιθάκη και στην Ιορδανία, εποπτεύοντας την αρχαιολογική έρευνα και εκπαιδεύοντας παράλληλα φοιτητές  στην τεχνική της ανασκαφής. Έχει εργαστεί στην Α΄ και Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανασκάπτοντας σε σωστικές ανασκαφές, καταγράφοντας ευρήματα, διοργανώνοντας εκθέσεις και πραγματοποιώντας ξεναγήσεις υψηλών επισκεπτών. Στο πλαίσιο της αρχαιολογικής της δραστηριότητας εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχει μετάσχει σε αρχαιολογικά συνέδρια, δημοσιεύοντας άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής της δράσης γράφει αρχαιολογικά παραμύθια, με απώτερο σκοπό την προσέγγιση της αρχαιολογικής επιστήμης και τη μετάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο ευρύ κοινό.

Νίκος Ξανθούλης

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής – Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε για 25 χρόνια ως κορυφαίος Α΄ τρομπετίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009. Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε  υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η έρευνά του πάνω στην αρχαία ελληνική μουσική χαίρει διεθνούς αναγνώρισης. Έχει εκδώσει οκτώ προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς. Συνθετικά έχει ασχοληθεί κυρίως με τις παιδικές όπερες, δύο από τις οποίες έχουν ανέβει στην Εθνική Λυρική Σκηνή καθώς και με τη μουσική για το αρχαίο θέατρο. Έχει αναβιώσει την τεχνική του παιξίματος της αρχαίας λύρας. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.