Το έργο «Το στρώμα» παρουσιάστηκε  την άνοιξη του 2012 στην Αθήνα, το καλοκαίρι στο φεστιβάλ Cuore di Grecia της Μπολόνια και το φθινόπωρο στο φεστιβάλ  Δημήτρια της Θεσσαλονίκης.

Λόγω της θερμής ανταπόκρισης και καθώς το έργο παραμένει ακόμα πάρα πολύ επίκαιρο, το έργο ανεβαίνει και φέτος για τρεις ακόμα παραστάσεις στο θέατρο Χυτήριο.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία  της νεότερης Ελλάδας, από το έτος 1827 που δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος μέχρι σήμερα, αποτελεί αφετηρία και πλούσια πηγή έμπνευσης για το  έργο της ομάδας Αμάλγαμα.

Ένας άντρας και ένα στρώμα ύπνου αποπειρώνται να εκφράσουν τη σχέση του ανθρώπου με τη χώρα όπου ζει, (είτε γεννήθηκε είτε όχι σε αυτή) παράγει αλλά και καταστρέφει.

Αναφορές σε χαρακτηριστικά στοιχεία του διαταραγμένου χαρακτήρα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και ουσιαστικές επιρροές από τον συνολικό ρυθμό-δομή που εμφανίζει τις τελευταίες 2 εκατονταετίες, θα προσδώσουν την ‘ελληνικότητα’ στις δράσεις του ατόμου και στις σχέσεις που θα αναπτύξει με το αντικείμενο-στρώμα. Η κυρίαρχη εικόνα ενός  λαικού σώματος, πότε αθώου και πότε σαθρού, εξελίσσεται, μεταβάλλεται, αλλά και επαναλαμβάνεται, διακοπτόμενη από στιγμές αναφοράς σε κεντρικές πολιτικές φυσιογνωμίες, για να καταλήξει σε ένα νωθρό λαικό σώμα.

Με εργαλεία την κίνηση, το αντικείμενο, τον ήχο, το λόγο και το βίντεο, το νέο έργο της ομάδας Αμάλγαμα στοχεύει στο να φωτίσει τον οικείο τόπο προβάλοντας μια διάθεση για αναστοχασμό και έντονο προβληματισμό.

Συντελεστές

Σύλληψη-Χορογραφία-Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία: Μαρία Γοργία

Ερμηνεία: Στάυρος Αποστολάτος

Βίντεο: Βάνα Κωσταγιόλα, Μαρία Γοργία, Περικλής Μαθιέλης

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Γοργία, Σταύρος Αποστολάτος

Παραγωγή: Ομάδα Χορού Αμάλγαμα

www.amalgama.com.gr