Το παλιό σπίτι της ζωγράφου και φεμινίστριας Leonora Carrington με τοποθεσία την Πόλη του Μεξικού, όπου έζησε για 65 χρόνια μέχρι το θάνατό της το 2011, είναι ανοιχτό σε επισκέπτες και επισκέπτριες που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το έργο της και την αιώνια κληρονομιά που άφησε πίσω της.

Το Casa Estudio Leonora Carrington ανακοίνωσε στο διαδίκτυο με αφορμή τα 104α γενέθλιά της Leonora Carrington, στις 6 Απριλίου,την “μεταμόρφωση” του σπιτιού της ζωγράφου σε ένα χώρο εξερεύνησης του έργου και της ζωής της. Η πανδημία κωλυσιεργεί το άνοιγμα προς το κοινό , αλλά σύμφωνα με την υπεύθυνη Alejandra Osorio μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αρχίσουν οι κρατήσεις.

Μάλιστα, το σπίτι της Leonora Carrington βρίσκεται στη γειτονιά όπου γυρίστηκε η οσκαρική ταινία “Roma” .

Τον Ιούνιο του 2017, το Αυτόνομο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UAM) αγόρασε το ακίνητο από τον μικρότερο γιο της Leonora, Pablo. Ο Pablo έψαχνε για έναν οργανισμό, ο οποίος θα διαχειρίζεται το σπίτι ως ένα ζωντανό κέντρο μελέτης και έρευνας, όχι μονάχα για το έργο της μητέρας του, αλλά και για τη ζωή της. Το όραμα του ταυτίστηκε με αυτό του Πανεπιστημίου του Μεξικού και έτσι προχώρησε η συνεργασία τους.

«Μας παραχώρησε το μέρος, ακριβώς όπως ήταν: με τα έργα τέχνης της, τα έπιπλα, τα καθημερινά αντικείμενα, όπως τα βάζα μπαχαρικών στο ράφι στην κουζίνα. Πήραμε ακόμη και τα ρούχα της αλλά και αυτά του αείμνηστου συζύγου της, Chiki [Weisz] », λέει η Osorio, ακαδημαϊκός και πολιτιστική διευθύντρια του πανεπιστημίου.

Η Osario και η ομάδα της, επισκέφτηκαν και άλλα ιστορικά σπίτια ώστε να εμπνευστούν, όπως το Casa Azul της Frida Kahlo, το σπίτι όπου ζούσε ο Leon Trotsky έως ότου να δολοφονηθεί εκεί το 1940, συνέχισαν λίγα μίλια μακριά στο Coyoacán, καθώς και στο σπίτι του αρχιτέκτονα Luis Barragán στην περιοχή Miguel Hidalgo της πόλης.

Το σπίτι της Leonora Carrington ήταν επίσης ένα σημείο συνάντησης καλλιτεχνών όπου σύχναζαν – μεταξύ πολλών άλλων – ο Ισπανός ζωγράφος Remedios Varo, ο Ούγγρος φωτογράφος Kati Horna και ο Άγγλος ποιητής, Edward James.

Οι πιο σημαντικοί χώροι σύμφωνα με την Osorio είναι η κουζίνα, το στούντιο και το υπνοδωμάτιο της Leonora καθώς εκεί είχε δώσει συνεντεύξεις, γεγονός που βοήθησε στην αναδιαμόρφωση του χώρου.

Photo: © Casa Estudio Leonora Carrington UAM
Πληροφορίες: The Art Newspaper