Καμία τέχνη δεν διαπερνάει την συνείδηση όσο το σινεμά στοχεύοντας κατευθείαν στο συναίσθημα, βαθιά στα σκοτεινά δωμάτια της ψυχής μας”, είχε πει προφητικά ο σπουδαίος Σουηδός σκηνοθέτης ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Ιουλίου 2007.

Ο Μπέργκμαν σκηνοθέτησε περισσότερες από 50 ταινίες στις οποίες επίκεντρο πάντοτε ήταν ο άνθρωπος άλλοτε με σκληρό και άλλοτε με ευγενικό τρόπο. Χαρακτηριστικό των ταινιών του η μελαγχολική δεξιοτεχνία του και τη λυρική γλώσσα που ξεναγούν το θεατή σε ένα γλυκόπικρο ταξίδι αναζήτησης στις σκοτεινές πτυχές της ύπαρξης.

Γεννήθηκε στην Ουψάλα το 1918 και ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο πριν στραφεί, το 1944, στον κινηματογράφο, γράφοντας αρχικά το σενάριο της ταινίας «Τρέλα» του Αλφ Σιόμπεργκ.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του το έκανε την επόμενη χρονιά με την ταινία «Κρίση». Η παγκόσμια αναγνώριση ήλθε με την ταινία «Χαμόγελα καλοκαιρινής νύχτας», μια χιουμοριστική προσέγγιση στον έρωτα και τις σχέσεις του ζευγαριού, και λίγο αργότερα με το μεγάλο δράμα του «Η Έβδομη Σφραγίδα» όπου ένας στοχαστικός Ιππότης παίζει σκάκι με τον Θάνατο, σε μια προσπάθεια αναζήτησης του Θεού.

Το βαθύτατα φιλοσοφικό έργο του Μπεργκμαν, προσπαθεί να εξερευνήσει υπαρξιακά ζητήματα, όπως η ζωή, ο θάνατος, η ύπαρξη του Θεού, η ελευθερία της βούλησης.

Τα μελαγχολικά δοκίμια του για το ρόλο της ανθρωπότητας σε ένα κόσμο αλλοτριωμένο επηρέασαν σημαντικά την Τέχνη και αρκετούς σκηνοθέτες από τον Γούντι Αλεν ως το Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Στη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες: Πηγή των Παρθένων, Σκηνές από Έναν Γάμο, Ο Ανθρωπος με τα Δύο Πρόσωπα, Περσόνα, Κρίση, Το Πάθος, Μετά την Πρόβα, Η Έβδομη Σφραγίδα, Αγριες Φράουλες, Η Σιωπή, Όλες Αυτές οι Γυναίκες, Κραυγές και Ψίθυροι, Χαμόγελα Καλοκαιρινής Νύκτας, Η Φωνή του Μπέργκμαν, Ingmar Bergman: Intermezzo, Μέσα από τον Σπασμένο Καθρέπτη, Η Ώρα του Λύκου, Καλοκαίρι με τη Μόνικα, Φθινοπωρινή Σονάτα, Ο Μαγεμένος Αυλός, Stimulantia: Ντάνιελ, Το Πρόσωπο της Κάριν.

info
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
Αίθουσα: Κινηματογράφος Δαναός
Διεύθυνση: Λ. Κηφισίας 109, Αθήνα
Τηλ. : 210 69 22 655