Με το νέο έργο «Το Ψέμα» η χορογράφος Μαρία Γοργία με όχημα το Αμάλγαμα συνεχίζει την έρευνα της εξελίσσοντας το «ολιστικό» μοντέλο έκφρασης, δηλαδή τη σύνθεση κίνησης-λόγου-αντικειμένου.

Στο έργο «Το Ψέμα» το σώμα παρουσιάζει έναν συνεχή αυτοπεριορισμό και σε αρκετές σκηνές ένα επίμονο στυλιζάρισμα, μια φτωχοποίηση καθώς και έναν στείρο καθωσπρεπισμό στην προσπάθεια του να κρύψει την αλήθεια, ή να υποδυθεί κάτι… Οι performers μεταμορφώνονται κάθε τόσο σε ανθρωποειδή- ρομπότ με μηχανιστικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της σφοδρής επιρροής των κοινωνικών στερεοτύπων. Κανείς ουσιαστικά δεν επικοινωνεί με κανέναν ακόμα και στις συναντήσεις της ομαδικής ή ατομικής ψυχοθεραπείας…

Οι μόνες αληθινές εκφράσεις είναι εκείνες της αρρώστιας και ανημπόριας, του θανάτου, της γέννησης, του αφελούς έρωτα, της μοναξιάς και του ναρκισσισμού…

Η πραγματική πρόθεση βέβαια αχνοφαίνεται μέσα από τις “χαραμάδες” του σώματος και τότε δημιουργείται κάποιου είδους αντίστιξη, μια αντίφαση ή ασυνέχεια μεταξύ του φαίνεσθαι και του είναι, η οποία αναδεικνύει και τη βαθύτερη συναισθηματική έκφραση του ψέματος στους κυριότερους τομείς της ζωής (διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις, κοινωνική ζωή κτλ.).

Στο νέο έργο “Το Ψέμα” η έννοια του ψέματος ερευνάται σε ένα εύρος σχέσεων καθώς και στη δημόσια σφαίρα, στην πολιτική, στην ενημέρωση (ΜΜΕ κτλ).

Η Μαρία Γοργία αποτολμά την άμεση αναφορά της στη σημερινή πραγματικότητα, όπου η “ασθένεια” του Ψέματος φαίνεται να έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην εμπιστεύονται πλέον σχεδόν κανέναν και η επικοινωνία να έχει σε μεγάλο βαθμό ουσιαστικά χαθεί…

Όπως συμπεραίνει ο γνωστός ψυχολόγος Robert Feldman, “οι άνθρωποι ψεύδονται και μάλιστα συστηματικά, γιατί αυτό διευκολύνει τη συμβίωση τους με τους άλλους. Το ψεύδος τους φέρνει σε μια θέση ισχύος, διευκολύνοντας τους να πετυχαίνουν τους σκοπούς τους με λιγότερο κόστος και σε λιγότερο χρόνο από ό,τι αν έλεγαν την αλήθεια…”

Το σώμα όμως και οι ασυνείδητες κινήσεις του, μοιάζουν κάποιες φορές να σχολιάζουν τον «ψεύτη» την ώρα ακριβώς που «ερμηνεύει» ένα ψέμα…

Και εν τέλει η “αλήθεια” βρίσκεται μοναχά στο σώμα.

Συντελεστές

Σύλληψη-Ιδέα/Χορογραφία/Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Δραματουργία: Μαρία Γοργία
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Σκηνικά και Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Κείμενα: Μαρία Γοργία και ερμηνευτές
Μουσική Επιμέλεια: Σταύρος Αποστολάτος
Ερμηνεύουν: Θέμις Ανδρεουλάκη, Μαρία Γοργία, Αριάννα Ζαρμακούπη, Βασίλης Σκαρμούτσος, Γιάννης Σταυρόπουλος
Υποκριτική λόγου: Αγγελική Καριστινού
Βοηθός Παραγωγής: Βαγγέλης Βογιατζής
Βοηθός Σκηνογράφου: Ανθή Παρασκευή Βελουδογιάννη
Τύπος & Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Φωτογραφίες: Έλενα Κανάκη

Διάρκεια: 85 λεπτά

Το έργο «Το Ψέμα» επιχορηγήθηκε για τις 15 πρώτες παραστάσεις του από ΥΠΠΟΑ

Μαρία Γοργία

Η Μαρία Γοργία γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Σπούδασε με υποτροφία της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στο Laban Centre for Movement & Dance (MA in Dance Studies), με ειδίκευση στη χορογραφία. Έχει συνεργαστεί με ομάδες χορού από την Αθήνα, το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ και έχει διδάξει σύγχρονο χορό, χορογραφία και αυτοσχεδιασμό στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος (1998-2009)και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2005-2009). Έχει επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικά έργα.

* Ο χώρος Αμάλγαμα αερίζεται καθόλη τη διάρκεια της παράστασης από 3 αντικριστές πλευρές με φρέσκο αέρα. Ο χώρος υποδέχεται αυστηρά έως 25 άτομα, καθώς έχουμε επιλέξει να υποδεχόμαστε το 50% της χωρητικότητας λόγω κορονοϊού. Είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης εντός 3 μηνών. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.