Το Synama Festival αποτελεί ένα νεοσύστατο φεστιβάλ, που αντλεί στοιχεία από την τρέχουσα συνθήκη κρίσης και θέτει ως προτεραιότητα έναν πολιτισμό από όλες για όλους, άνευ ορίων και περιορισμών. Φέτος, η θεματική του φεστιβάλ εστιάζει στις ανθρώπινες αισθήσεις και στην ιδέα του «συναισθάνομαι».

Πίσω από το Synama βρίσκεται μία ετερόκλητη ομάδα με άτομα από τα πεδία των τεχνών και των κοινωνικών επιστημών, που συστάθηκε για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Liminal Access Force του πολιτιστικού οργανισμού liminal. Συνδετικός κρίκος της ομάδας αποτελεί το ενδιαφέρον μας για τη συμπερίληψη στον πολιτισμό και η ανάγκη για διεκδίκηση ίσων ευκαιριών στις δημιουργικές διαδικασίες.

Με αφορμή την πολυφωνία της οργανωτικής ομάδας και τις υβριδικές μορφές τέχνης, το Synama Festival αναζητά τα όρια μεταξύ ψηφιακού και αναλογικού, δημιουργού και συμμετέχοντα, προτείνοντας μία πρωτότυπη παρουσίαση των καλλιτεχνικών έργων και των εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Το φεστιβάλ θα λάβει τόπο εντός των σελίδων του προσβάσιμου ψηφιακού zine, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες και στις επισκέπτριες του φεστιβάλ να περιηγηθούν στις δράσεις με όποια σειρά, σε όποιο χρόνο και όσες φορές το επιλέξουν εντός του διημέρου 5 και 6 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα 

Χορός

Το έργο «Delenda est» της χορογράφου Μαργαρίτας Τρίκκα τοποθετεί δύο ανθρώπους επί σκηνής οι οποίοι από τη στιγμή που θα συστηθούν, βρίσκονται σε κατάσταση μάχης. Προχωρούν προς τη στιγμή της ήττας τους, εκείνη τη ρωγμή στον χρόνο που είτε με πάταγο είτε αθόρυβα σημαδεύει τον άνθρωπο. Για να ακολουθήσει μετά η ησυχία, η άπνοια.

Το «manoeuvre_» της Κάντυ Καρρά και της Χαράς Κότσαλη είναι ένα mixed media trio που διερευνά τις έννοιες της απόπειρας, της εφεύρεσης, της κατασκευής, της αποτυχίας, της ισορροπίας, της δράσης, της αδράνειας και της συνεργασίας σε οριζοντιότητα και καθετότητα. Οι πράξεις απαλλάσσονται από το κλειστό νόημα που τους δίνει ο τελικός στόχος και η επίτευξή του ή μη και έτσι, παραδίδονται στην επικράτεια του παραλόγου.

Ο «Υπερσυντέλικος» της Ροδούλας Γκουλιαμπέρη με τη μικτή ομάδα Dance and the Mind είναι μια παράσταση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, λόγω COVID-19. Ένα έργο με πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, στο οποίο μουσικοί και χορευτές αλληλεπιδρούν μέσα από έντονες εναλλαγές συναισθημάτων, δημιουργώντας μια παράσταση που θέλει να φέρει στο παρόν ένα δυνατό βίωμα που χάραξε αιώνια τη μνήμη.

Video

H ομάδα ΣΜουΘ αμέσως μετά τα πρώτα περιοριστικά μέτρα αυτο-εγκλεισμού κατά του COVID-19 βγαίνει σε δρόμους και πλατείες της Λάρισας και στήνει μια πόρτα φυσικού μεγέθους για να δημιουργήσει το έργο «Εκτός». Οι περαστικοί αλληλεπιδρούν και η ομάδα επιχειρεί αυτοσχέδιες παραστάσεις. Όλα περνάνε από τον μη τόπο, στη σκιά του μεγάλου Π…

Το έργο «FEELter» της Αντωνίας Αλαφούζου για την ομάδα ki | mono • επιχειρεί να αναλύσει τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από την «επαφή» και τα συναισθήματα. Πρόκειται για την καθημερινότητα δύο ανθρώπων, με στενή σχέση των οποίων τα συναισθήματα συναντώνται. Χαρά, λύπη, στοργή, καβγάς, απόρριψη, τύψεις, αγκαλιά και αγάπη.

Παιδικό θέατρο από παιδιά

Το δικό μας παραμύθι: Η κόκκινη νεράιδα και τα ζώα του δάσους από το παιδικό τμήμα θεάτρου του ΊΣΟΝ, σε σκηνοθεσία και διδασκαλία του Βασίλη Οικονόμου, είναι μια διαδραστική παράσταση για όλες τις ηλικίες που αναδεικνύει τη μοναδικότητα, τη συμπερίληψη, την αποδοχή, την επιμονή, την αυτοεκτίμηση και την εκπλήρωση των προσωπικών στόχων και ονείρων.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Το εργαστήριο «Πλάθοντας ένα χαρακτήρα για τη σκηνή» της ομάδας Art Vouveau είναι ένα τρίωρο διαδικτυακό θεατρικό εργαστήρι που απευθύνεται σε ακούοντες και μη ηλικίας από 14 ετών και άνω. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο μαγευτικό κόσμο της υποκριτικής του βωβού θεάτρου που προ(σ)καλεί τους πάντες να έρθουν σε επαφή με μία νέα σωματική γλώσσα, να αφυπνίσουν την αυθεντική τους κίνηση, να δοκιμάσουν τα όρια της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους.

Ο εικαστικός Φίλιππος Βασιλείου προτείνει το βιντεοσκοπημένο μάθημα γλυπτικής «Πλάθω τον ήρωά μου» για ενηλίκους και παιδιά άνω των 5 ετών, ώστε όλοι και όλες να μπορούν να το παρακολουθήσουν στο δικό τους ρυθμο. Ακολουθώντας τη τεχνική της “αρματούρας”, δηλαδή την δημιουργία σκελετού από αλουμινόχαρτο και ύστερα το πλάσιμο αυτού με πηλό, οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν το δικό τους χαρακτήρα-ήρωα-είδωλο.

To Synama Festival Zine θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και θα είναι διαθέσιμο για τους επισκέπτες 5 και 6 Ιουνίου 2021.
Οι δράσεις τού Synama Festival είναι κατάλληλες για άτομα κάθε ηλικίας.