Το Μουσείο Μπενάκη τον Απρίλιο θα φιλοξενήσει την έκθεση Συλλογή Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ, Το πορτρέτο ενός μουσείου η οποία έχει στόχο να φέρει το κοινό σε επαφή με μια από τις πληρέστερες συλλογές έργων τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα μέσα από τα οποία αποτυπώνεται η πορεία της νεοελληνικής τέχνης.

Η έκθεση αυτή αποτελεί ορόσημο της εικοσάχρονης πορείας της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, ενώ παράλληλα προσφέρει την ευκαιρία να προβληθούν για πρώτη φορά τα σημαντικότερα έργα της μόνιμης συλλογής της στην Αθήνα, πολλά από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ έξω από τους τοίχους της Πινακοθήκης του Μετσόβου. 

Εκτός από τα έργα τέχνης της νεοελληνικής συλλογής, η έκθεση θα περιλαμβάνει και άλλα ποικίλα εκθέματα και εφαρμογές (αρχειακό υλικό, ψηφιακές αναπαραγωγές, φωτογραφίες, έργα παιδικής τέχνης, video, διαδραστικά CD, προσωπικά αντικείμενα και αντιπροσωπευτικά δείγματα από το εύρος της συλλεκτικής δραστηριότητας του Ευάγγελου Αβέρωφ, όπως έργα αρχαιοελληνικής, βυζαντινής και λαϊκής τέχνης κ.α.), καθώς και έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών που δημιουργήθηκαν ειδικά για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας της Πινακοθήκης Αβέρωφ.