Συνεχίζεται ο κύκλος δράσεων με γενικό τίτλο «Το παρελθόν δεν είναι ξένη χώρα» που διοργανώνει το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», με τις προβολές έργων της Μαρίνας Γιώτη και της Δανάης Στράτου την Πέμπτη 10 & 17 Σεπτεμβρίου 20:00 αντίστοιχα στο Επταπύργιο, στη Θεσσαλονίκη στις 21:00.

Πρόκειται για προβολές βίντεο έργων σύγχρονης τέχνης από τις συλλογές και τις εκθέσεις του MOMus τις οποίες ακολουθούν δημόσιες συζητήσεις με τη συμμετοχή του κοινού πάνω σε ζητήματα που θέτουν τα ίδια τα έργα τέχνης, όπως ο υπερπληθυσμός των μεγαλουπόλεων, η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας και το Green New Deal (Νέα Πράσινη Συμφωνία) κατά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κοινωνικές σχέσεις στην εποχή του εγκλεισμού, οι αλλαγές που επιφέρει η ψηφιακή κουλτούρα στον προσδιορισμό των ταυτοτήτων. Παραφράζοντας τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του David Lowenthal The Pastisa Foreign Country (Cambridge University Press, 1985) και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αναθεωρήσεις στις μεθόδους «επίσκεψης» του παρελθόντος στο πλαίσιο της δημόσιας αρχαιολογίας, επιχειρείται ένας ανοιχτός διάλογος πάνω στον επιμελητικό πειραματισμό, τη μουσειολογική πρακτική και την πολιτιστική πολιτική.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο Επταπύργιο (3€, δεν ισχύουν ατέλειες). Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική, εδώ.

Οι θεατές πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Αναλυτικά το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου:

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, 21:00
Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη
Μαρίνα Γιώτη, Astoposterity, βίντεο, 12’, 2014

Το βίντεο είναι μια συλλογή οπτικών στοιχείων από την ερημωμένη Αθήνα του εγγύς μέλλοντος. Οι κάτοικοι της πόλης έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς, αφήνοντας πίσω τους ένα tableaumourant από οπλισμένο σκυρόδεμα, μεταλλικά και πλαστικά χαλάσματα που συνυπάρχουν με το ξακουστό μάρμαρο και την τοπική χλωρίδα και πανίδα.

Στη δημόσια συζήτηση θα γίνουν τοποθετήσεις από τους:
Μαρίνα Γιώτη, εικαστικό
Πέτρο Μαρτινίδη, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. συγγραφέα
Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικό τέχνης, επιμελήτρια, ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Προκράτηση θέσης εδώ.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, 21:00
Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη
Δανάη Στράτου,DesertBreath, land art video documentation, 9’, 1997
Δανάη Στράτου,Vital Space Istanbul, βίντεο, 12’, 2010

Το 1997 η αρχιτέκτονας Αλεξάνδρα Στράτου, η συνεργάτης της, αρχιτέκτονας Στέλλα Κωνσταντινίδη και η καλλιτέχνιδα Δανάη Στράτου, δημιούργησαν το “Desert Breath” στην καρδιά της ερήμου. Πρόκειται για εικαστικό έργο τέχνης που δεσπόζει στην περιοχή Ελ Γκούνα της Αιγύπτου, στη μέση της Σαχάρας. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο επιφάνειας 100.000 μ2, που αποτελείτο από δυο αλληλένδετες λογαριθμικές σπείρες 178 κώνων. Οι κώνοι της μιας σπείρας προεξείχαν από τη γη, ενώ της δεύτερης ήταν σκαμμένοι σε αυτήν. Όσο προχωρούσε κανείς από το κέντρο στις παρυφές του έργου οι κώνοι γίνονταν πιο μεγάλοι. Στο κέντρο υπήρχε μια μικρή κυκλική λίμνη. Παρότι το έργο βρίσκεται σε κατάσταση αργής αποσύνθεσης, παραμένει ορατό μετά από 17 χρόνια, ακόμη και από το διάστημα. Το 2010 η Δανάη Στράτου ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space, μια καλλιτεχνική / διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς με σκοπό να προσεγγίσει τα ζωτικά ζητήματα της εποχής μας και να προβάλει στο ευρύτερο κοινό την καλλιτεχνική οπτική.

Στη δημόσια συζήτηση θα γίνουν τοποθετήσεις από τις:
Δανάη Στράτου, εικαστικό
Έλενα Καρκαζή, κλινική ψυχολόγο-οικογενειακή θεραπεύτρια-συστημική εκπαιδεύτρια και επόπτρια
Αρετή Λεοπούλου, ιστορικό τέχνης-επιμελήτρια, ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Προκράτηση θέσης εδώ.

Ευχαριστίες στην Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, τα μέλη της οποίας συμμετέχουν και στηρίζουν αφιλοκερδώς τις εκδηλώσεις «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμό»του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.