Την διαδικτυακή συνάντηση χαιρέτισαν η Πόπη Διαμαντάκου, εντεταλμένη σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», η Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη του Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, η Μαρία Δημοπούλου και η Πόπη Κύρδη, Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας και Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Α΄ Αθήνας αντίστοιχα, και η Θάλεια Δραγώνα, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ.

Σε ένα πολύ όμορφο «ψηφιακό» κλίμα, με παρουσιάσεις της εφαρμογής του προγράμματος από εννιά συμμετέχοντα σχολεία, πενήντα δάσκαλοι και νηπιαγωγοί συζήτησαν τη διαδρομή της μαθητικής τους ομάδας στο πρόγραμμα, μοιράστηκαν τις εμπειρίες που αποκόμισαν φέτος και πρότειναν ιδέες για την εφαρμογή του προγράμματος την επόμενη σχολική χρονιά.

«Ήταν ιδιαίτερο το πρόγραμμα φέτος», είπε η προϊστάμενη του 109ου Νηπιαγωγείου Αθηνών, κα Δήμητρα Μπία, αναφερόμενη στα έκτακτα μέτρα κοινωνικής απόστασης που έπληξαν και τη σχολική ζωή. «Το εντυπωσιακό ήταν ότι εκτός από τους μαθητές που ανταποκρίθηκαν στα νέα ψηφιακά εργαλεία, θετικά ανταποκρίθηκαν και οι γονείς που με ζεστασιά αγκάλιασαν τις προσπάθειες των παιδιών».

«Με αφορμή οδωνύμια της περιοχής τους, τα παιδιά ξετρυπώσανε άγνωστους ήρωες και περπάτησαν μαζί τους, τους κεράσανε και… παγωτό! Το χαρήκανε πολύ!» πρόσθεσε η κα Ευφροσύνη Βασιλοπούλου από το 138ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, μιλώντας για την εφαρμογή του προγράμματος στο σχολείο της.

Παραμύθια, παρουσιάσεις, μακέτες, ψηφιακοί περίπατοι, ακόμη και ένα ολόκληρο …μουσείο, ήταν τα έργα τα οποία προέκυψαν από την ομαδική δουλειά στις ψηφιακές (λόγω μέτρων) τάξεις, από τις επισκέψεις στα κτήρια και τα μνημεία που επέλεξαν οι σχολικές ομάδες στη διάρκεια της χρονιάς και από τα εργαστήρια Χοροκίνησης, Δημιουργικής γραφής, Ρομποτικής, Οπτικοακουστικών μέσων και Ρητορικής, τα οποία προσέφερε φέτος το πρόγραμμα στους 90 περίπου εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις δράσεις του.

Η έκθεση με τα ψηφιακά παραδοτέα έργα των σχολείων που παραδοσιακά στεγάζεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων τις δύο μέρες της γιορτής λήξης, φέτος φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.kids4thecity.gr. Η ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης παραμένει ανοικτή, δίνοντας την ευκαιρία στους γονείς των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αλλά και στο ευρύ κοινό, να απολαύσουν τις σκέψεις, τις ζωγραφιές και τις ευφάνταστες αφηγήσεις των παιδιών που μεταμόρφωσαν τις γειτονιές της Αθήνας, γεμίζοντας τις χρώματα και μουσική!

Το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» θα συνεχιστεί και το νέο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

«To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016 και ο σχεδιασμός του βασίζεται σε μια πρωτότυπη ιδέα της Πόπης Διαμαντάκου, νυν Εντεταλμένης Συμβούλου του Δημάρχου Αθηναίων για το Πρόγραμμα και υπεύθυνης για την υλοποίηση και το σχεδιασμό του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Έως τώρα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό συνολικά 217 σχολεία, 463 εκπαιδευτικοί και 6.540 μαθητές, αποδεικνύοντας την επιτυχημένη του πορεία .

Στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργήσει τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο, και κυρίως τον σεβασμό των μνημείων, δηλαδή της μνήμης της πόλης των Αθηνών. Με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός» αγωνίζεται να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες (active citizens) που να αγαπούν και να φροντίζουν την πόλη και τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται επίσης η Monumenta (Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς), η Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Το Πρόγραμμα διαχειρίζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.