Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 το ντοκιμαντέρ Nostos της Σαντρίν Ντουμά από το CineDoc.

Με αφορμή έναν πίνακα της πρωτοπόρου ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία, η σκηνοθέτιδα Σαντρίν Ντουμά ξεκινά ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Αίγυπτο, αναζητώντας τις ελληνικές ρίζες της οικογένειας της.

«Ένας πίνακας έγινε η αιτία η μητέρα μου, να μου μιλήσει για την παιδική της ηλικία. Ακολουθώντας τη ζωή και το έργο της Φλωρά-Καραβία, μπόρεσα να ψάξω την ιστορία της οικογένειάς μου και να καλύψω την παιδική μου θλίψη μπροστά στην απουσία της μητέρας μου. Η ιστορία της Θάλειας και η δική μου έρευνα γύρω από την οικογένειά μου είναι δυο ιστορίες αδιάσπαστες».

Η σκηνοθέτης ακολουθεί τα ίχνη της ζωγράφου, επισκέπτεται μουσεία και συλλέκτες, συναντά ανθρώπους που πόζαραν για αυτήν και μας μιλούν για τις ελληνικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, τις κοσμοπολίτικες δεξιώσεις της Αλεξάνδρειας και τον κόσμο της παλιάς Αθήνας. Παράλληλα, ανασυνθέτει το ίδιο της το παρελθόν, από το σύγχρονο Παρίσι όπου ζει σήμερα, στο ελληνικό καλοκαίρι των παιδικών της χρόνων και το πατρικό της σπίτι στην προσεισμική Ιθάκη.

Η Σαντρίν Ντουμά υπογράφει μια ταινία για τα πολλά πρόσωπα της Ελλάδας του 20ου αιώνα, τη μοναδική εμπειρία μιας από τις σημαντικότερες ζωγράφους της χώρας, το θάρρος που χρειάζεται για να αποδεχθεί την αλλαγή και την απώλεια, αλλά και ένα προσωπικό ταξίδι για να καταλάβει τι σημαίνει να είναι Ελληνίδα σήμερα. 

Σαντρίν Ντουμά / 82′ / 2015 / Γαλλία, Ελλάδα

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα, Σαντρίν Ντουμά.

Θα ακολουθήσει closing party του φετινού CineDoc, με κρασί και φαλάφελ στο αίθριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στον κινηματογράφο Δαναός