Από 1 έως 8 Αυγούστου 2015, το Φεστιβάλ Βωβούσας, η μοναδική εκδήλωση που κάνει ένεση πολιτισμού στις ελληνικές βουνοκορφές, γίνεται επιτέλους θεσμός και το Ντοκιμαντέρ με Ρόδες θα είναι εκεί.

Σε απόλυτη αρμονία με την προστασία της φύσης και την αειφόρο ανάπτυξη, το Exile Room – με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα – θα προβάλλει τρία ντοκιμαντέρ περιβαλλοντικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το οποίο συνδυάζει κινηματογράφο, εκθέσεις, συναυλίες και μια σειρά εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους, σε μια γενναία προσπάθεια να φέρει το κοινό των αστικών κέντρων από την πόλη στο βουνό.

Γαντζωμένη στα 1000 μέτρα, η Βωβούσα πήρε το όνομά της από τον ποταμό Αώο και τη βοή που προκαλεί όταν τη διασχίζει, ενώ το Φεστιβάλ ξεκίνησε ως ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στο φράγμα που απειλεί να αλλάξει για πάντα τις ζωές των ντόπιων. Το “Ντοκιμαντέρ με Ρόδες” θα κάνει μια τριήμερη στάση στην Πίνδο, βοηθώντας τους διοργανωτές να εδραιώσουν για τα καλά αυτή τη νέα παράδοση και να προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη στην περιοχή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συναντήσεις στην Άκρη του Κόσμου  (Encounters at the End of the World) του Werner Herzog (2008, 99’)

Δευτέρα 3 Αυγούστου @ 21:00

Τι να περιμένει άραγε τον Werner Herzog στην Ανταρκτική; Στο ταξίδι του στην άλλη άκρη του κόσμου, ο σπουδαίος Γερμανός σκηνοθέτης συναντάει έναν γλωσσολόγο-φιλόσοφο, έναν πρώην τραπεζίτη που έγινε οδηγός λεωφορείου και μια αέναη ταξιδιώτισσα που της αρέσει να διασκεδάζει τα πλήθη αναδιπλώνοντας ολόκληρο το ανάστημά της σε ένα σακβουαγιάζ. Έπειτα από τέτοιες συναντήσεις, που μάτια πλέον για τους πιγκουίνους; Ένα υπαρξιακό ντοκιμαντέρ για τους μελαγχολικούς ταξιδιώτες που έχουν βρει γαλήνη στον πάτο της πλάσης και τις ατελείωτες εκτάσεις εκτυφλωτικού πάγου που τους περιβάλλουν.

Μαύρο Κήτος (Blackfish)  της Gabriela Cowperthwaite (2013, 83’)

Τετάρτη 5 Αυγούστου @ 21:00

Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αιχμαλωτίζουν και εκπαιδεύουν ένα από τα πιο άγρια κι επικίνδυνα θηλαστικά του πλανήτη; Το “Μαύρο Κήτος”, ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ-θρίλερ, ξετυλίγει το χρονικό ενός τρομακτικού ατυχήματος σε ένα από τα πολυάριθμα θαλάσσια πάρκα των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας ότι αυτό που μετατρέπει τις φάλαινες όρκα σε δολοφόνους είναι τελικά η αλαζονεία του ανθρώπου, που επιμένει να αιχμαλωτίζει θηρία τα οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί, και όχι η αιμοβόρα φύση τους.

Ο Όρμος (The Cove)  του Louie Psihoyos (2009, 92’)

Πέμπτη 6 Αυγούστου @ 21:00

Ένας διάσημος εκπαιδευτής και ένα κινηματογραφικό συνεργείο συνεργάζονται σε μια μυστική αποστολή προκειμένου να αποκαλύψουν ένα σοκαριστικό γεγονός: ένα πρωτοφανές οικολογικό έγκλημα που εκτυλίσσεται κατ’ επανάληψη σε έναν μικρό θαλάσσιο όρμο στην Ιαπωνία. Θύματα τα πιο ευφυή θηλαστικά του πλανήτη: τα δελφίνια.

Επαναστατικές κινηματογραφικές τεχνικές και ατμόσφαιρα θρίλερ επιστρατεύονται σε μια αριστουργηματική ταινία για την επίδραση του ανθρώπου στον πλανήτη Γη, η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.