«Καθώς έφευγε με το αμάξι, πέρασε δίπλα από ατελείωτες σειρές με θυρίδες αποθήκευσης και αναρωτήθηκε τι άλλα κλεμμένα λάφυρα μπορεί να ήταν κρυμμένα πίσω από αυτές τις πόρτες. Ίσως πολλά, αλλά κανένα τόσο πολύτιμο όσο τα δικά του…»

Ο υπεύθυνος για την πιστοποίηση της γνησιότητας λογοτεχνικών αρχείων στη Βιβλιοθήκη Φάιρστοουν του Πανεπιστημίου Πρίνστον λαμβάνει μια ακόμη επιστολή από έναν εκκολαπτόμενο μελετητή του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, που του ζητά να δει τα χειρόγραφα και άλλα έγγραφα του μεγάλου συγγραφέα που φυλάσσονται στο Τμήμα Σπάνιων Βιβλίων και Ειδικών Συλλογών του πανεπιστημίου. Η άδεια δίνεται, αλλά ο «μελετητής», μαζί με τα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας σεσημασμένων κακοποιών, κατορθώνουν με ένα πολύπλοκο σχέδιο να κλέψουν τα πρωτότυπα χειρόγραφα πέντε μυθιστορημάτων του Φιτζέραλντ, τα οποία είναι ασφαλισμένα για είκοσι πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Από μια τυχαία λεπτομέρεια, οι δύο από τους δράστες συλλαμβάνονται, οι υπόλοιποι όμως εξαφανίζονται μαζί με τα πολύτιμα χειρόγραφα. Και ενώ το FBI ακολουθεί το «παιχνίδι της αναμονής», κάτι συμβαίνει στο παραμυθένιο νησί Καμίνο της Φλόριντα και στο κοσμοπολίτικο παραλιακό θέρετρο Σάντα Ρόζα, όπου λειτουργεί το πολυβραβευμένο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο του χαρισματικού Μπρους Κέιμπλ, με πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών.

Το «Βιβλιοπωλείο Μπέι» τα πάει πολύ καλά χάρη στην επιχειρηματική δεινότητα του δαιμόνιου ιδιοκτήτη του, ο οποίος εμπορεύεται επίσης σπάνια βιβλία. Πολύ λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι ο Κέιμπλ είναι ανακατεμένος με την εμπορία κλεμμένων βιβλίων και ανεκτίμητων χειρογράφων στη μαύρη αγορά. Η Μέρσερ Μαν, μια νεαρή φιλόδοξη συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο, έχει μόλις χάσει τη δουλειά της όταν την προσεγγίζει μια μυστηριώδης και εκλεπτυσμένη γυναίκα, η οποία εργάζεται για μια εξίσου μυστηριώδη επιχείρηση. Η γενναιόδωρη οικονομική προσφορά της θα πείσει τη Μέρσερ, η οποία μικρή περνούσε τα καλοκαίρια της στο νησί Καμίνο, να διεισδύσει στον κύκλο των φίλων λογοτεχνών του Κέιμπλ και να προσπαθήσει να μάθει τα μυστικά του.Παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς της, η Μέρσερ αποδεικνύεται πολύ καλή στον ρόλο της.

Στην πορεία ωστόσο θα μάθει πολύ περισσότερα από όσα έπρεπε, και τελικά θα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν προβλήματα στον παράδεισο… Η αριστουργηματική πλοκή, οι ζωντανές περιγραφές, η πρωτοτυπία του θέματος, πολύ σασπένς και ένα απρόσμενο τέλος συνθέτουν αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα που μόνο ο Τζον Γκρίσαμ μπορεί να γράψει. Το Νησί Καμίνο θα ενθουσιάσει τους πιστούς αναγνώστες του Αμερικανού συγγραφέα και είναι βέβαιο ότι θα του χαρίσει ακόμα περισσότερους.

John Grisham

Γεννημένος το 1955 στο Άρκανσο των ΗΠΑ, ο John Grisham ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας παίκτης του μπάσκετ, αλλά τελικά σπούδασε νομικά και ξεκίνησε την άσκησή του στο ποινικό δίκαιο. Παρότι τα γραπτά του απορρίφθηκαν πολλές φορές μέχρι να εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα (“A Time to Kill”, 1988), ελάχιστα χρόνια μετά μπήκε στη λίστα των πιο επιτυχημένων συγγραφέων θρίλερ στον κόσμο με το μυθιστόρημά του “The Firm”, το οποίο έγινε και δημοφιλής ταινία. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Εννέα μυθιστορήματά του έχουν γίνει ταινίες.