Με μία ανάρτηση του στο Instagram ο διάσημος καλλιτέχνης παρουσιάζει το νέο του έργο, αλλά και τις καυστικές του σκέψεις του σχετικά με τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, τις διαδηλώσεις στις Η.Π.Α και το παγκόσμιο αντιρατσιστικό κύμα συμπαράστασης Black Lives Matter. 

«Αρχικά σκέφτηκα ότι θα έπρεπε απλά να κρατήσω το στόμα μου κλειστό και να ακούσω τους μαύρους ανθρώπους να μιλούν για αυτό το ζήτημα. Αλλά γιατί να το κάνω αυτό; Δεν είναι δικό τους πρόβλημα, είναι δικό μου. Οι μαύροι απογοητεύονται από το σύστημα. Το λευκό σύστημα. Σαν ένας σπασμένος σωλήνας, που πλημμυρίζει το διαμέρισμα των ανθρώπων που ζουν στον κάτω όροφο. Το ελαττωματικό αυτό σύστημα κάνει τη ζωή τους μίζερη, αλλά δεν είναι δουλειά τους να το διορθώσουν. Δεν μπορούν – κανείς δεν θα τους αφήσει να μπουν στο επάνω διαμέρισμα. Αυτό είναι ένα λευκό πρόβλημα. Και αν οι λευκοί δεν το διορθώσουν, κάποιος θα πρέπει να ανέβει επάνω και να τους χτυπήσει την πόρτα», έγραψε  στην ανάρτηση που συνόδευε το νέο του έργο, ο Banksy.

Το νέο του έργο απεικονίζει ένα κερί αναμμένο στη μνήμη μιας μαύρης απροσδιόριστης σκιάς που έχει τοποθετηθεί σε ένα κάδρο. Δίπλα υπάρχουν λουλούδια. Η σκιά παραπέμπει στον Τζορτζ Φλόιντ, αλλά το γεγονός πως δεν δείχνει συγκεκριμένο πρόσωπο, μάς κάνει να σκεφτούμε όλους εκείνους τους μαύρους ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα βίας και χλευασμού ή, ακόμα και… έχουν δολοφονηθεί από λευκούς. Το κερί αυτό, όμως, έχει αρχίσει να καίει την αμερικανική σημαία.


Εικόνες: Instagram @banksy