Οι νέες φωτογραφίες από τον Πολυπόταμο, την Κλαδοράχη και το Σκοπό της Φλώρινας αλλά και από τις Πρέσπες, δημοσιεύονται σταδιακά τις επόμενες μέρες στα κοινωνικά δίκτυα του φωτογράφου και προσεχώς θα εμφανιστούν σε λευκώματα, εκθέσεις δημοσιεύσεις κ.λπ.

Το έργο έγινε με τη βοήθεια του συλλόγου Λυγκηστών Φλώρινας.

Οι Καρυάτιδες του Γιώργου Τατάκη είναι μία σπουδή στις γυναικείες φορεσιές της Ελλάδας που τρέχει τα τελευταία 7 περίπου χρόνια και έχει ήδη αποσπάσει 22 διεθνή σημαντικά βραβεία φωτογραφίας. Φωτογραφίες έχουν εκτεθεί σε όλο τον κόσμο, σε ιδρύματα όπως το Somerset House στο Λονδίνο, το Μ. Μπενάκη, το Μ. Fragonard στις Κάννες, και σε άλλα σημαντικά ιδρύματα στο Μιλάνο, το Βερολίνο, το San Diego, την Κωνσταντινούπολη και τη Σεούλ της Κορέας.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην πιστή αναπαράσταση της φορεσιάς, αφού χρησιμοποιούνται είτε γνήσιες φορεσιές, όπως στην παρούσα περίπτωση, είτε πιστά αντίγραφα σε άλλες περιπτώσεις με τη βοήθεια των επιστημονικών συνεργατών του φωτογράφου. Το περιβάλλον και οι συμμετέχοντες σκηνοθετούνται πλήρως από τον φωτογράφο, με ιδιαίτερη σημασία στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αλλά και σε εξωτερικές τοποθεσίες, ορόσημα της εκάστοτε περιοχής.

Γιώργος Τατάκης

Ο Γιώργος Τατάκης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κερασούντα του Πόντου και την Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης και άφησε την καριέρα του ηλεκτρολόγου μηχανικού μετά από 10 χρόνια, λόγω της αγάπης του για τη φωτογραφία. Τα τελευταία 9 περίπου χρόνια, φωτογραφίζει εμπνευσμένος από την Ελληνική παράδοση και οι φωτογραφίες του βραβεύονται και εκτίθενται διεθνώς, ενώ δημοσιεύονται σε μέσα όπως οι New York Times, το National Geographic, το LFI, το Forbes, CNN, London Times και πολλά άλλα. Έργα του χρησιμοποιούνται ακόμη και σε παραγωγές του HBO, Apple TV κ.λπ. Έργα του βρίσκονται επίσης σε μόνιμες συλλογές Μουσείων όπως το Μπενάκη, το Fragonard και το Avant-garde στην Ελβετία και το αρχείο του φυλάσσεται από τα φωτογραφικά αρχεία του Μ. Μπενάκη. Συνεργάζεται με τη Blue Star Ferries, το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, την UNESCO, το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος (ΕΡΚΕΤ), την Open Farm και ξεκινά τη νέα του κεντρική συνεργασία με το National Geographic και την TUI την άνοιξη του 2023. Το βιβλίο του “Throw away your camera & become a photographer” έχει ήδη αποσπάσει θετικές κριτικές, συμπεριλαμβανομένης του Readers’ Favorite με 5 αστέρια. Το επόμενο λεύκωμά του για την Όλυμπο Καρπάθου θα κυκλοφορήσει τις επόμενες βδομάδες.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: GREECE. Macedonia. Florina. Kladorachi.