Στον Καρυοθραύστη –παραγωγή η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ τον Δεκέμβριο του 2021– ο Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνος Ρήγος «διαβάζει» την ιστορία σαν ένα αλλόκοτο παραμύθι που ο καθένας θα το βιώσει διαφορετικά, με βάση τα δικά του όνειρα και τα δικά του απωθημένα.

Το σκηνικό της παράστασης είναι ένα γυάλινο δωμάτιο-βιτρίνα μέσα από το οποίο η Μαρί-Κλάρα θα ονειρευτεί και θα ταξιδέψει μέσω της φαντασίας της. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της παράστασης είναι μια πλαστική μινιατούρα μέσα στο δωμάτιο-βιτρίνα και η Μαρί-Κλάρα βλέπει το αληθινό μόνο στην οθόνη της. Ο Καρυοθραύστης του Μπαλέτου της ΕΛΣ ισορροπεί ανάμεσα σε μια σύγχρονη εικόνα και στην κλασική παράδοση του χορού. Τα κοστούμια των Deux Hommes είναι μια μείξη από ποπ, glam, πολύχρωμα, εντυπωσιακά κομμάτια υψηλής ραπτικής και μαζί εθνικές στολές και υφάσματα με επιρροές από παλιότερες παραστάσεις της Λυρικής.

Μετά τις δύο παραστάσεις στην Κύπρο, ο Καρυοθραύστης του Μπαλέτου της ΕΛΣ θα επιστρέψει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ στις 23, 24, 28, 30 Δεκεμβρίου 2023 και 3, 4, 5 Ιανουαρίου 2024.

Photo credit: Ανδρέας Σιμόπουλος