Σας καλούμε να μείνετε μαζί μας διαδικτυακά, εξερευνώντας τον ιστότοπό μας και παρακολουθώντας τις αναρτήσεις μας στο Facebook, το Instagram και το Twitter.

CLOSE UPS | «Ο Αρχάγγελος του Νικόλαου Γύζη»

Η σειρά βίντεο CLOSE UPS ρίχνει φως σε αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη μέσα τόσο από τις ιστορίες που τα ίδια αφηγούνται, όσο και από τις ιστορίες ανθρώπων που συνδέονται με αυτά.

Στα πρώτα επεισόδια αφηγητές είναι ο επιστημονικός διευθυντής και οι επιμελητές του Μουσείου και πρωταγωνιστές αντικείμενα που φιλοξενούνται στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την επιθυμία όλων μας να βρεθούμε ξανά κοντά στο κοινό του Μουσείου Μπενάκη κατά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του λόγω της πανδημίας.

Στο νέο επεισόδιο, η Πολύνα Κοσμαδάκη, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Υπεύθυνη Τμήματος Ζωγραφικής του Μουσείου Μπενάκη, μας παρουσιάζει το έργο του Νικόλαου Γύζη “Αρχάγγελος. Σπουδή για τη Θεμελίωση της Πίστεως”, του 1895.

ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Εικονική περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη και ταυτόχρονα ηχητική ξενάγηση στα πιο σημαντικά εκθέματα σε 6 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά και κινέζικα). Αυτή την εβδομάδα σας προτείνουμε μία επίσκεψη στο ισόγειο του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα στην αίθουσα 12 με τα δύο μοναδικά έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Εξερευνήστε τις συλλογές του Μουσείου, ανακαλύψτε τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής που συγκεντρώνουν στοιχεία για την ελληνική αρχιτεκτονική και την πολεοδομία (σχέδια, προπλάσματα, φωτογραφίες, έντυπα, χειρόγραφα, κ.ά.), τα οποία καλύπτουν χρονικά την περίοδο από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους το 1828 έως και σήμερα.

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Σειρά σύντομων ταινιών με θεματικές από την προϊστορία έως τον 20ό αιώνα με αφετηρία τις συλλογές του Μουσείου.

Επιλέξαμε για εσάς την ταινία «Η Πλατεία Συντάγματος (D. Hogarth γύρω στα 1900)»

THECOMUSEUM.ORG | Το CoMuseum προτείνει

Αυτό τον καιρό ξανά, ύστερα από τα γεγονότα στις Η.Π.Α. βιώνουμε τι είναι οι προκαταλήψεις και που μπορούν να οδηγήσουν. Και αναρωτιόμαστε, πώς θα μπορούσαν τα μουσεία να καλλιεργήσουν την πολυμορφία και την συμπερίληψη;

Το 2017, στο πλαίσιο του συνεδρίου Τα Μουσεία ως Φορείς αλλαγής: Διαφορετικότητα, Προσβασιμότητα και Ενσωμάτωση, η Dr Nicole Ivy, μόλις διορισμένη τότε ως η πρώτη Διευθύντρια Ενσωμάτωσης στην Αμερικανική Ένωση Μουσείων, μας είχε μιλήσει για «Το μέλλον που δημιουργούμε: Μουσεία ως φορείς αλλαγής».

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

#BenaKids για όσο #ΜένουμεΑσφαλείς

Αυτές τις μέρες που το Mουσείο είναι κλειστό, τα #BenaKids θα έχουν την ευκαιρία να τρυπώσουν σ’ αυτό … από το σπίτι!

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ταινία μικρού μήκους που δημιουργήθηκε από παιδιά ηλικίας 8-11 ετών υπό την καθοδήγηση της Χριστίνας Ντεπιάν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης» του τμήματος Εκπαίδευσης του Μουσείου.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ROBERT McCABE – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ

Λόγω της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μουσείων, το κοινό θα έχει μία πρώτη εμπειρία της έκθεσης μέσα από τις μοναδικές λήψεις των έργων και του εκθεσιακού χώρου στη διεύθυνση benaki.org/Strofades

Από το άνοιγμα των μουσείων και έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020 η έκθεση θα περιμένει το κοινό της στην Αίθουσα Σ. & Ε. Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1).

ΕΩΣ 13.09.2020
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ