Το Θέατρο Olvio παρουσιάζει την ομάδα κουκλοθεάτρου “Merlin Puppet Theatre“, η οποία θα παρουσιάσει στο Αθηναϊκό κοινό την βραβευμένη παράσταση “Clown’s Houses”, στις 22-23 Φεβρουαρίου 2014.

Μετά από 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ και 70 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ σε 16 ΧΩΡΕΣ, η βραβευμένη παράσταση κουκλοθεάτρου για ενήλικες, έρχεται και στην Αθήνα, για 3 ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ!

Μετά την περιοδεία σε διεθνή φεστιβάλ και θέατρα σε όλη την Ευρώπη, η Ομάδα Κουκλοθεάτρου “Merlin” επιστρέφει στην Ελλάδα, καλεσμένη του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης της Κούκλας Unima-ΕΛΛΑΣ, για να παρουσιάσει για πρώτη φορά την βραβευμένη παράσταση “CLOWN’S HOUSES” στο Aθηναϊκό κοινό.

Η παράσταση “CLOWN’S HOUSES” έκανε ευρωπαϊκή πρεμιέρα στις 21 Απριλίου 2012 στο Βερολίνο και από τότε, έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε θέατρα και διεθνή φεστιβαλ, σε περισσότερες απο 16 χώρες. Η παράσταση ήταν μέσα στις 10 θεατρικές προτάσεις για το Μάρτιο του 2013, της επίσημης ιστόσελίδας του Δημου του Βερολίνου, ενώ τον Ιούλιο του 2012 βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης παράστασης στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Kotor art και τον Οκτώβριο του 2012, με το βραβείο επίκαιρης παράστασης στο Διεθνές Φεστιβαλ Κουκλοθέατρου στο Torun της Πολωνίας. Toν Απρίλιο του 2014 η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

“CLOWN’S HOUSES – A puppet theory for the human nothing” “

…Blind are those houses, paper-thin, Old shadows hid therein.

With sly and crazy movements creep. Like marionettes, and weep…”

Edith Sitwell – “Clown’s Houses” 1918

Με την Edith Sitwell να σιγοψυθιρίζει στο πίσω μέρος του μυαλού της, η ομάδα “Merlin”, δημιούργησε το “CLOWN’S HOUSES “, την πρώτη της παράσταση για ενήλικο κοινό. Ένα κτίριο, πέντε διαμερίσματα, έξι κεντρικοί χαρακτήρες. Χαρακτήρες κωμικοτραγικοί που ‘σέρνουν’ την ύπαρξή τους στην μίζερη ζωή τους. Ο θεατής παρακολουθεί μέσα από ένα σκοτεινό κλειστοφοβικό περιβάλλον, τη συμβατική καθημερινότητά τους. Τους φόβους και τις εμμονές τους, τη μοναξιά… Η ομάδα ‘παίζει’ με τις εμμονές αυτές, τις δαιμονοποιεί και στο τέλος, με τον πιο βίαιο τρόπο, τους τιμωρεί αλλά και τους λυτρώνει.

Στο “CLOWN’S HOUSES” συνυπάρχει ένας συνδυασμός κουκλοθεατρικών τεχνικών. Χρησιμοποιούνται επιτραπέζιες κουκλες, μαριονέτες, θέατρο σκιών και αντικειμένων. Οι κούκλες είναι κατασκευασμένες απο ξύλο, χαρτοπολτό και χαρτί, ύψους 45cm. Οι δύο κουκλοπαίχτες εμψυχώνουν κούκλες και αντικείμενα, χωρίς να είναι εμφανείς στο κοινό ενώ ο ρεαλισμός στη κίνηση, ο σκηνικός κόσμος και οι φωτιστικές λεπτομέρειες συμπληρώνουν τη σκοτεινή αισθητική της παράστασης.

H Ομάδα Κουκλοθεάτρου “Merlin” δραστηριοποιείται στο κουκλοθέατρο από το 1995, με παραστάσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια για την κούκλα και το θέατρό της. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όλου του φάσματος των παραστατικών τεχνών, μεταξύ αυτών οι Tiger Lillies, οι Dirty Granny Tales και οι Opera Chaotique. Είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης της Κούκλας Unima Hellas.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Εμψύχωση: Ντέμη Παπαδά, Δημήτρης Στάμου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Στάμου

Σκηνικά, Κούκλες, Φωτισμοί: Δημήτρης Στάμου, Ντέμη Παπαδά

Μουσική: Αχιλλέας Χαρμπίλας

Αφήγηση: Χρήστος Ανδροβιτσανέας

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πούπαλος

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ UNIMA-ΕΛΛΑΣ

Η UNIMA (Union International de la Marionnette) ιδρύθηκε το 1929, στην Πράγα. Έχει τοπικά κέντρα σε 80 περίπου χώρες και είναι ισότιμο μέλος της UNESCO. Το Ελληνικό Κέντρο ιδρύθηκε το 1990 και είναι μια ανοικτή οργάνωση που ενώνει όλους τους επαγγελματίες, ερασιτέχνες και φίλους του κουκλοθεάτρου και προωθεί την τέχνη μας με ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.