Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014 στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής «Το Ματαρόα ταξιδεύει ακόμα» της Νέλλης Ανδρικοπούλου, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.

Αν η μια καθοριστική στιγμή στη ζωή της Ανδρικοπούλου ήταν το ταξίδι της με το Ματαρόα, αναμφίβολα η επόμενη αφορούσε στην ενταξή της στην πρωτοποριακή καλλιτεχνική ομάδα “Αρμός” το 1949. Συγκεκριμένα στην έκθεση θα παρουσιασθούν μια σειρά έργων, απο διάφορες περιόδους της εικαστικής της πορείας, στα οποία καταδυκνείεται το δημιουργικό απόσταγμα μιας πολυτάραχης και περιπετειώδους ζωής, το οποίο εκφράζει συναισθήματα και εμπειρίες οι οποίες ούτε με λόγια θα μπορούσαν να μεταφερθούν τόσο έντονα.

Η Ανδρικοπούλου ανήκει στη γενιά εκείνη των νέων που απέδρασαν απο μια τσακισμένη μεταπολεμική Ελλάδα για την Ευρώπη που στα μάτια τους, αντιπροσώπευε την ελευθερία, το δρόμο για επαφή με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη. Στα έργα της διακρίνονται  επιρροές απο τον Matisse και τον Picasso απο τους οποίους εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια τηνς διαμονής της στο Παρίσι (1945-1947) αλλά και απο τον πρώτο της σύζυγο τον Νίκο Εγγονόπουλο. Η συμμετοχή της Ανδρικοπούλου στον Αρμό και κατόπιν η σχέση της με τον Εγγονόπουλο καταδεικνύουν ακριβώς αυτήν την πρωτοποριακή της έκφραση και τη δυνατότητά της να βλέπει με ευρωπαϊκό “παρισινό” βλέμμα την ελληνική τέχνη.

Στα έργα της διακρίνεται η απλότητα, ο διαρκής πειραματισμός με την παραμόρφωση και το χρώμα όπως και μια λεπτή δόση χιούμορ, στοιχεία τα οποία προσδίδουν το απαραίτητο γόητρο καθώς ελκύουν και καλούν τον θεατή προς ερμηνεία και παρατήρηση.

Η ζωγραφική της Νέλλης Ανδρικοπούλου δεν είναι καινούργια δεν είναι πρόσφατη. Είναι ο κόπος των χρόνων διυλισμένος μέσα απο τη σοφία της υπομονής, δημιουργία που καρτερικά περίμενε τη στιγμή που θα έβγαινε στο φως. Ωστόσο, παρέμενε πάντοτε επίκαιρη, διαχρονική, σαν ένα ποίημα που διαβάζουμε ξανά και ξανά, σα να μας στρέφει πίσω στη νεότητά μας.

Η έκθεση συνοδεύεται από το κείμενο του ιστορικού τέχνης Σπύρου Μοσχονά.