Μέσω της ήδη υπάρχουσας πενταετούς συνεργασίας του φορέα ΑΠΤΑΛΙΚΟ ΑΜΚΕ με το Δήμο Νισύρου, είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με την τοπική κουλτούρα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Ο χώρος των Ιαματικών Λουτρών Νισύρου συγκεκριμένα, μας ενέπνευσε να συνδυάσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής πράξης με τις ιαματικές φυσικές πηγές του νησιού. Σαν αποτέλεσμα, γεννήθηκε η ιδέα το φεστιβάλ να συνδυάζει δύο βασικούς άξονες: τα μουσικά εργαστήρια και τα σεμινάρια ευεξίας (wellness).

Η Νίσυρος είναι ένα απομακρυσμένο νησί των Δωδεκανήσων με πλούσια μουσικά ιδιώματα και κουλτούρα και τοποθετώντας την στο κεντρικό πλάνο θα επιδιώξουμε να τα αναδείξουμε καθώς και την ευρύτερη κουλτούρα της Δωδεκανήσου, σε ένα μουσικό κοινό που πραγματικά ενδιαφέρεται να την γνωρίσει.

Μέσω της πρωτοβουλίας του LMF η ομάδα έργου της ΑΠΤΑΛΙΚΟ προτείνει τη δημιουργία και την εδραίωση ενός πολιτιστικού θεσμού στη Νίσυρο που στοχεύει: στην προβολή και εξωστρέφεια της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής φόρμας και στη γνωριμία με τα λαϊκά και παραδοσιακά όργανα στη συνάντηση μουσικών ειδών από διαφορετικές περιοχές του ελλαδικού χώρου αλλά και απ’ όλη την Μεσόγειο και στην ανάδειξη ομοιοτήτων και διαφορών τους στην υποστήριξη, παροχή τεχνογνωσίας και προβολή ομάδων ενασχολούμενων με μουσικά είδη που δεν υποστηρίζονται από τη μουσική βιομηχανία και το εμπορικό δίκτυο που αυτή παρέχει, ενώ είναι συνυφασμένα με τον πολιτισμό, την ιστορία και τη διαμόρφωση της κουλτούρας του τόπου στη σύνδεση της μουσικής πρακτικής με σωματικές πρακτικές που ενισχύουν την καλή υγεία του σώματος και του νου, αναγνωρίζοντάς τες ως αναπόσπαστους παράγοντες του ευ ζήν, το συναπάντημα δύο διαφορετικών φαινομενικά κόσμων (σωματικών πρακτικών και μουσικής) που μέσω της εξερέυνησής τους, ανακαλύπτει κανείς ότι προέρχονται από την ίδια πρωταρχική ρίζα.

Μουσικά Εργαστήρια

– Παραδοσιακό Τραγούδι με το Γιάννη Νιάρχο
-Ορχήστρα Ανατολικής μουσικής με τη Σοφία Λαμπροπούλου
-Πολυρυθμία και αυτοσχεδιασμός με τον Αντώνη Απέργη
-Γέφυρες με τους Αχιλλέα Τίγκα & Xαρούλα Τσαλπαρά
-Τραγούδια & σκοποί της Δωδεκανήσου με τον Γλαύκο Σμαριανάκη
-Παραδοσιακή ρυθμολογία με τον Λουκά Μεταξά
-Ελάτε να παίξουμε Αράβικα με τον Δημήτρη Μικέλη

Σωματικά εργαστήρια (wellness)

– Τεχνική Alexander για Μουσικούς και Τραγουδιστές / Σάββας Κουδουνάς Alexander Technique for Musicians and Singers (Savvas Koudounas)
-Pilates time / Αφροδίτη Βέρρου
-Hatha Yoga / Αναστασία Μπιλίρη
-Μουσικός αυτοσχεδιασμός με εργαλεία τη γιόγκα, τη χαλάρωση & την εξάσκηση
οραματισμών / Clio K

Kεντρική φωτογραφία θέματος: FERRYHOPPER