Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, της οποίας είναι μέλος από το 1996, έδωσε το ‘παρών’ και στο σεμινάριο που διοργανώθηκε στη Ρεν της Γαλλίας από τον γνωστό σκηνοθέτη Ludovic Lagarde.

Το εργαστήριο διοργανώθηκε από την Ε.Θ.Ε. σε συνεργασία με την Comédie de Reims, και χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Creative Europe’, στο πλαίσιο της Αποκεντρωμένης Ακαδημίας της Ένωσης, που φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και συνδημιουργίας νέων καλλιτεχνών από ολόκληρη την Ευρώπη.

Από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου 2016 βρέθηκε στο θέατρο της Ρεν, η νεαρή ηθοποιός του ΚΘΒΕ Χρύσα Τουμανίδου, με πέντε ακόμη ηθοποιούς από την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, για να δουλέψουν από κοινού σε κείμενα ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ευρωπαίους συγγραφείς και σκηνοθέτες, Φαλκ Ρίχτερ.

Η Χρύσα Τουμανίδου αναφέρει: “Ο Ludovic μας είπε ότι επέλεξε το έργο Small town boy του Falk Richter για να δουλέψουμε μαζί! Διαβάσαμε το κείμενο, σύγχρονο,πολιτικό, σχεδόν μη θεατρικό, με αναφορές στο τώρα, το σήμερα της Ευρώπης. Θέματα όπως η μοναξιά, η μη επικοινωνία, ο ρατσισμός και άλλα, που σήμερα βιώνουμε και αποτυπώνουν το πώς έχουν επηρεαστεί οι ανθρώπινες σχέσεις στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης. Μας εξήγησε ότι στο Gorki theatre στο Βερολίνο που ανεβάζει ο Richter τα έργα του, οι θεατές είναι υποψιασμένοι για το τι πρόκειται να δουν. Ο Ludovic επέλεξε 4 μονολογικά κομμάτια, δύο  για γυναίκες και δύο για άντρες, πάνω στα οποία θα δουλεύαμε τις επόμενες μέρες. Ήτανε μια προσπάθεια και έρευνα για το πώς αυτα τα κείμενα μπορούσαν να πάρουν μια πιο θεατρική μορφή! Οι πρόβες ξεκινούσαν στις έντεκα το πρωί και τελειώναμε περίπου στις οκτώ το βράδυ, με ένα διάλειμμα μιας ώρας το μεσημέρι για φαγητό”.

Όσο για την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη στην οποία βρέθηκε: “Το πολύ όμορφο ήταν ότι ήμασταν μικρή ομάδα, περνούσαμε όλη τη μέρα μαζί κι όλα τα παιδιά ήταν πολύ συνεργάσιμα, ευγενικά και πραγματικά θέλανε να γνωρίσουν συνεργάτες από άλλες χώρες και να ανταλλάξουμε εμπειρίες. Φυσικά, σε όλο αυτό δεν έλειπαν οι συζητήσεις για το πώς οι χώρες μας βιώνουν αυτή τη στιγμή την ευρωπαική κρίση…ε… εκεί ήμουν πρωταγωνίστρια!”

Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκτός από την ηθοποιό του ΚΘΒΕ οι:

Maria Teresa Campus, Italy
Ruggero Franceschini, Italy
Kata Bach, Hungary
Delyan Plamenov Iliev, Bulgaria

Βοηθός: Sophie Engel

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει αδιάλειπτα στις δραστηριότητες της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης και μάλιστα αυτόν τον καιρό εκπροσωπείται στην ομάδα νέων ηθοποιών της Ένωσης, ISO Group, από την επίσης νεαρή ηθοποιό Αίγλη Κατσίκη σε ένα εργαστήριο που πραγματοποιείται στο θέατρο  Σφουμάτο (Sfumato Laboratory) στη Σόφια.

PHOTO: (Από αριστερά προς δεξιά) Delyan Plamenov Iliev (Bulgaria)-Ruggero Franceschini (Italy)-Χρύσα Τουμανίδου (Ελλάδα, ΚΘΒΕ)- Ludovic Lagarde (σκηνοθέτης, διοργανωτής του σεμιναρίου)-Kata Bach (Hungary)- Maria Teresa Campus (Italy).