Με φρέσκια ματιά, το πρόγραμμα της 6ης χρονιάς KinderDocs ξεκινά, με δημιουργικά ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στο Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με δύο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ IDFA (Ολλανδία) και doxs! (Γερμανία).

Δωρεάν online παρουσίαση του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις 17/9/2021 μέσω Ζoom.

Θα μεταδοθεί επίσης στο Facebook live.

Ιδέες και τρόπους για την αξιοποίηση του KinderDocs και των ταινιών του θα ανακαλύψετε στο δωρεάν δίωρο εργαστήριο στις 18/9, με αφορμή την ταινία Passage to Europe, 48ʹ, 2021, Ελλάδα, σκηνοθεσία: Δήμητρα Κουζή, που θα προβληθεί στις 17/9 μέσω Zoom.

Στο εργαστήριο θα εξοικειωθείτε με το εκπαιδευτικό υλικό KinderDocs Toolkit, που επιμελείται για όλες τις ταινίες μας από το 2020 η κοινωνιολόγος Ειρήνη Βοκοτοπούλου και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα νέα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Η μαγική στιγμή όταν ένα παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα από την ιστορία ενός άλλου παιδιού, που πρωταγωνιστεί σε ένα από τα δημιουργικά ντοκιμαντέρ και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του KinderDocs.

Η στιγμή-έναυσμα για να συνεχίσουμε, με φρέσκια ματιά, να προσφέρουμε νέους τρόπους να μαθαίνουμε και να δημιουργούμε, με αφορμή θέματα που ενδιαφέρουν παιδιά και νέους, και καλλιεργούν δεξιότητες ζωής (από Δʹ Δημοτικού).

17 ΣΕΠ 2021

Online ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ KinderDocs 2021/22
και προβολή του Passage to Europe

19.00-19.15

Το δημιουργικό ντοκιμαντέρ υποστηρίζει τη σύγχρονη εκπαιδευτική πράξη.
Εργαλεία, τρόποι, λύσεις.
Παρουσίαση νέου προγράμματος KinderDocs (2021/2022 6ος χρόνος)
(Δήμητρα Κουζή, KinderDocs Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους

19.15-19.30

KinderDocs εκπαιδευτικό Toolkit με αφορμή τα ντοκιμαντέρ. (Ειρήνη Βοκοτοπούλου, Κοινωνιολόγος)

19.30-19.45

Πώς λειτουργεί το δημιουργικό ντοκιμαντέρ στην ψυχολογία παιδιών και νέων
(Μαριαλένα Σπυροπούλου, ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια, συγγραφέας)

19.45-20.45

Διαδικτυακή προβολή, της ταινίας
Passage to Europe, 48′, Ελλάδα, 2021, (σκηνοθεσία/παραγωγή Δήμητρα Κουζή).
Δείτε το τρέιλερ
Η παρακολούθηση της ταινίας είναι απαραίτητη αν θέλετε να συμμετάσχετε στο δωρεάν online εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την ταινία την επόμενη ημέρα (Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 11.00-13.00, πληροφορίες/εγγραφές για το εργαστήριο εδώ)

20.45- 21.00 Ερωτήσεις

Εγγραφές ΕΔΩ

Η παρουσίαση απευθύνεται σε:

-εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγούς, δασκάλους, παιδαγωγούς, σχολικούς συμβούλους)
-επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, παιδοψυχίατρους)
-επαγγελματίες υγείας (παιδιάτρους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές)
-κοινωνικούς επιστήμονες (κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ανθρωπολόγους)
-δημοσιογράφους-επικοινωνιολόγους
-μουσειοπαιδαγωγούς/στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης
-φοιτητές όλων των παραπάνω ειδικοτήτων

18 ΣΕΠ 2021

Online ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 11.00-13.00

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί μια μέρα μετά την παρουσίαση και την διαδικτυακή προβολή της ταινίας Passage to Europe, 48ʹ, Ελλάδα 2021 (σκηνοθεσία/παραγωγή Δήμητρα Κουζή) με αφορμή την ταινία. Η παρακολούθηση της ταινίας στις 17/9 είναι απαραίτητη αν θέλετε να συμμετάσχετε στο εργαστήριο στις 18/9, (11.00-13.00). Μετά την συμπλήρωση της φόρμας (forms.gle) θα λάβετε το λινκ για να συνδεθείτε.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει:

Εμβάθυνση στην ταινία, διεύρυνση της επίδρασης της στους εκπαιδευτικούς με στόχο την ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας ως προέκταση ενός σύγχρονου γραμματισμού του 21ου αιώνα. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα δουλέψουμε για το πριν και το μετά την προβολή σε ομάδες με διαφορετικές προσεγγίσεις
-την κινηματογραφική γλώσσα
-τη δημοσιογραφική γλώσσα, και
-τη θεματολογία
Περιεχόμενο: Το περιεχόμενο στηρίζεται στη δημιουργία μιας μεθοδολογίας και προσέγγισης του συγκεκριμενου ντοκιμαντέρ που κατεπέκτασιν εφαρμόζεται σε όλα τα ντοκιμαντέρ που προτείνονται στο πρόγραμμα του KinderDocs

Εισηγήτριες: Ειρήνη Βοκοτοπούλου (κοινωνιολόγος)
Δήμητρα Κουζή (σκηνοθέτης και δημοσιογράφος).

-Οι θέσεις για το εργαστήριο είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
-Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί και τις δύο ημέρες μέσω Zoom.
-Με την εγγραφή σας θα λάβετε email με όλες τις πληροφορίες για να συνδεθείτε.
-Θα λάβετε φύλλα εργασίας και βεβαίωση παρακολούθησης.

Εγγραφές ΕΔΩ

Λίγα λόγια για την ταινία Passage to Europe, 48ʹ, Ελλάδα 2021(σκηνοθεσία/παραγωγή Δήμητρα Κουζή):

Εδώ και 30 χρόνια, ο Φώτης Ψυχάρης διδάσκει σε ένα δημοτικό σχολείο στην καρδιά της Αθήνας. Και οι 17 μαθητές του -Έλληνες και ξένοι- ονειρεύονται να φύγουν από την Ελλάδα όταν μεγαλώσουν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν έχουν τη δική τους Λέσβο. Διαφορετικοί πολιτισμοί καταγωγής, έλλειψη κοινού γλωσσικού κώδικα, Ραμαζάνι, Bollywood, μαθήματα ζωής στην προετοιμασία για την παράσταση της αποφοίτησης από το δημοτικό, ελπίδες και φόβοι για το μέλλον, συναποτελούν την πραγματικότητα αυτής της ξεχωριστής τάξης που αποτελείται από 17 μαθητές από 8 διαφορετικές χώρες.

Βραβεία
Best documentary, San Francisco Greek Film Festival 2021
Special Jury Award for Documentary, Los Angeles Greek Film Festival

Από το Καλημέρα Κύριε Φώτη στο Passage to Europe

Η τύχη και η απόφαση -προνομιακή επιλογή- να μείνουμε και να δουλέψουμε στο (και από το) Γαλαξείδι (από τέλος Αυγούστου 2020), την οποία μας υπέδειξε η πανδημία, μας έδωσε τη χαρά μιας, ομολογουμένως ακόμα πιο μοναδικής, πρεμιέρας με κοινό για την ταινία Καλημέρα κύριε Φώτη στις 25 Οκτωβρίου 2020! Μερικές μόλις ώρες μετά, με αφορμή την προβολή ο Μιτ Μητρόπουλος έγραψε ένα review με τίτλο «Φιλοξενώντας τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα» 11/2020 εφ. Το Γαλαξείδι).

Η ανταπόκριση του κοινού στο Γαλαξείδι, το review του Μιτ, μια πεντάμηνη συνεργασία/ μαθητεία μαζί του, καθώς και ένα δεύτερο review από τον Tue Steen Müller (11/2021), βοήθησαν για να δημιουργηθεί με το ίδιο υλικό, μια νέα ταινία, με άλλο τίτλο, διάρκεια και τέλος, τον καιρό του εγκλεισμού.