Μια ιδιαίτερη μεταμόρφωση ενός από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της νέας 

γενιάς, του Γιώργου Νανούρη, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του καλού κινηματογράφου στις 16 και 21 Φεβρουαρίου στο  Ίδρυμα \’\’Μιχάλης Κακογιάννης: Στην ταινία \’\’Γαλάζιο φόρεμα\’\’ ο Γιώργος γίνεται Βέρα…Ένα παιδί που μεγάλωσε με τον ίσκιο της απώλειας του πατέρα και την αυστηρή φροντίδα της μητέρας μεταμορφώνεται σε γυναίκα, προσπαθώντας να βρει τις ισορροπίες του. Το φινάλε του φιλμ θα συγκλονίσει…

Ο Γιώργος Νανούρης ζωντανεύει στο ‘’Γαλάζιο φόρεμα’’ έναν χαρακτήρα, τον οποίο ο σεναριογράφος Πάνος Παπαδόπουλος εμπνεύστηκε από ένα υπαρκτό πρόσωπο και ‘’γεμίζει’’ την οθόνη με τη σαρωτική παρουσία του.

Το ‘’Γαλάζιο φόρεμα’’ μετά από πέντε χρόνια που έκανε αίσθηση στο χώρο του ελληνικού σινεμά, προβάλλεται στις ‘’Κακές παρέες’’. Η πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Διαμαντόπουλου με τις συγκλονιστικές ερμηνείες του Γιώργου Νανούρη και της Ράνιας Οικονομίδου που τιμήθηκε για το ρόλο της με βραβείο γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φέρνει κοντά στο κοινό την ιστορία ενός ανθρώπου σε τρεις δεκαετίες.

Υπόθεση

Δεκαετία του ‘50. Mια χήρα μάνα μεγαλώνει τα τρία παιδιά της έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στο μοναχογιό της. Σα πρώτα σημάδια ιδιαιτερότητας του γιου εμφανίζονται νωρίς. Το πάθος του για το χορό τον οδηγεί στο Παρίσι και τα πάθη του σε αμφίφυλες σχέσεις.

Δεκαετία του 80’. H απογοητευτική επιστροφή στην Ελλάδα και η όξυνση των σχέσεών του με τη μητέρα του τον οδηγούν σε ακραίες αποφάσεις: πορνεία, τραβεστί, φυλακή, αλλαγή φύλου.

Δεκαετία του 90’. H ευτυχία που ονειρεύεται δεν έρχεται. Το τέλος τραγικά λυτρωτικό.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Σενάριο: Πάνος Παπαδόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Ράνια Οικονομίδου, Γιώργος Νανούρης, Μαρία Εγγλεζάκη, Ηλέκτρα Νικολούζου
Δ/νση φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος

Παρουσία σε φεστιβάλ: Θεσσαλονίκης 2005
Βραβεία: Μοντάζ, ενδυματολογίας, μακιγιάζ, Α’ γυναικείου ρόλου, Ένωσης τεχνικών ελληνικού κινηματογράφου, καλύτερης φωτογραφίας.

Πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για το \’\’Γαλάζιο φόρεμα\’\’:

Η ταινία είχε ξεκινήσει να προετοιμάζεται σχεδόν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 αλλά εξαιτίας διαφορετικών τεχνικών ζητημάτων, τα γυρίσματα έμεναν πάντα στη μέση. Από το 2005 η ταινία άρχισε να γυρίζεται κανονικά και πήγε κατευθείαν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης της ίδιας χρονιάς.

Για τις ανάγκες του φιλμ και προκειμένου να μεταμορφωθεί σε Βέρα, ο Γιώργος Nανούρης έβαψε τα μαλλιά του ξανθά,  ξύρισε τα φρύδια του, έβαλε εξτένσιον και εντατικοποίησε τις επισκέψεις του στο γυμναστήριο. Έμαθε, δε, να ισορροπεί σε γυναικεία τακούνια, πράγμα που τελικά αποδείχθηκε πιο δύσκολο από ό, τι φαντάζεται ένας άνδρας.

Τη μουσική της ταινίας έχει γράψει ο Διονύσης Τσακνής.

Την ίδια ημέρα θα προβληθεί και η ταινία μικρού μήκους I Am Gay του Νικόλα Κολοβού.

Ο Άλεξ, ένας Σουηδός ελληνικής καταγωγής, αποφάσισε να αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό του: ότι είναι ομοφυλόφιλος. Το να το πει στην οικογένειά του είναι καταστροφικό. Αυτός όμως σκέφτεται να το κάνει κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού γεύματος. Αναλογίζεται τις πιθανές δυνατότητες και συνέπειες…

Διάρκεια: 15 λεπτά

Παρουσία του σκηνοθέτη

Φεστιβάλ: Δράμας 2008, Sao Paolo 2008, Θεσσαλονίκης 2009 κ.α.

Βραβεία: Καλύτερη ταινία στην κατηγορία «Ελληνες του κόσμου» (Δράμας), Silver Rabbit Award in theMix Brazil section, 19th Sao Paulo Int\’ Short Film Festival 2008\”, Best film in the category
“Greeks of the world” Φεστιβάλ Δράμας 2008”, “(ETEKT) AWARD” Φεστιβάλ Δράμας 2008”,
Καλύτερη Ταινία μικρού μήκους στο 11ο Πανόραμα Θεσσαλονίκης 2009.

Την ίδια μέρα θα παίχτεί και η μικρού μήκους τανία I Am Gay του Νικόλα Κολοβού

Ο Άλεξ, ένας Σουηδός ελληνικής καταγωγής, αποφάσισε να αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό του: ότι είναι ομοφυλόφιλος. Σο να το πει στην οικογένειά του είναι καταστροφικό. Αυτό όμως σκέφτεται να κάνει κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού γεύματος. Αναλογίζεται τις πιθανές δυνατότητες και συνέπειες.

Διάρκεια: 15 λεπτά

Φεστιβάλ: Δράμας 2008, Sao Paolo 2008, Θεσσαλονίκης 2009, Llamae, Torun, Inside Out Toronto, Stockholm – Queer Pride, Toffi – Πολωνία, Giffony – Ιταλία κ.ά.

Βραβεία: Καλύτερη ταινία στην κατηγορία «Ελληνες του κόσμου» (Δράμας), Silver Rabbit Award in the Mix Brazil section, 19th Sao Paulo Int\’ Short Film Festival 2008\”, \”(ETEKT) AWARD\” Φεστιβάλ Δράμας 2008\”, Καλύτερη Ταινία μικρού μήκους στο 11ο Πανόραμα Θεσσαλονίκης 2009